NEBRIGA KRAJ VRGORCA

Zbog nemara Ministarstva kamene kugle idu u zaborav

22.02.2011 u 12:50

Bionic
Reading

Ni godinu dana nakon što su na gradilištu Dalmatine kraj Vrgorca pronađene kamene kugle koje predstavljaju vrijedan prirodni fenomen, Ministarstvo kulture nije zaštitilo nalazište

Kako se radovi na autocesti oko Vrgorca privode kraju, nalazište bi uskoro moglo biti betonirano, a  nitko nije zaštitio ni obilježio kugle, za koje su znanstvenici sa zagrebačkog PMF-a utvrdili da su stare čak 100 milijuna godina.

Nakon što su dr.sc. Hrvoje Posilović i dr.sc. Jasenka Sremac s ekipom suradnika s odjela geologije na PMF-u utvrdili da se radi o neobičnom i vrijednom prirodnom fenomenu, ministar Biškupić je obećao zaštitu kugli i nalazišta, ali dosad se nije napravilo ništa.

Geolozi su istražili nalazište i, po njihovoj preporuci, Državni zavod za zaštitu prirode je predložio zaštitu nalazišta, obilježavanje tablama te postavljanje obavijesno-interpretacijske ploče s podacima o nalazištu (s geološkim stupom i modelom postanka kugli itd.) u sklopu odmorišta na Dalmatini kraj Vrgorca.

Ali kako dosad nije napravljeno ništa po tom pitanju, građevinarci koji rade na autocesti kraj Vrgorca jednostavno će odraditi svoj posao i završiti dionicu Dalmatine, a nalazište će biti prekriveno betonom ili asfaltom bez spomena da je na tom mjestu pronađen vrijedan geološki nalaz star čak 100 milijuna godina.