ANALIZA POTVRDILA SUMNJE

Djevojčica umrla zbog meningokokne sepse

27.02.2009 u 10:22

Bionic
Reading

Djevojčica koja je prije tjedan dana preminula u obiteljskom domu u Glavicama pokraj Sinja umrla je zbog meningokokne sepse, pokazala je mikrobiološka analiza koja je obavljena na Kliničkom zavodu za patologiju splitskog Kliničkog bolničkog centra

Stanje troipolgodišnje djevojčice naglo se pogoršalo tijekom ranog jutra u petak, 20. veljače, dan nakon što ju je liječnik pregledao zbog prehlade koju je dobila nekoliko dana prije.

Tijekom pregleda, osim prehlade, liječnik nije utvrdio ništa drugo, te je propisao terapiju i roditeljima dao upute, jer je djevojčica imala povišenu temperaturu. Stanje se pogoršalo oko pet sati ujutro, te je pozvana i Hitna medicinska pomoć, no to je nažalost bilo prekasno.

Odmah se posumnjalo u meningokoknu sepsu te je čak 19 osoba koje su bile u doticaju s djevojčicom primilo preventivnu dvodnevnu antibiotsku terapiju.
U vrlo kratkom razdoblju ovo je drugi slučaj meningokokne sepse na području Sinja. Prvi je bio krajem siječnja, no dijete je spašeno zahvaljujući brzom otkrivanju bolesti, piše Slobodna Dalmacija.