HSP DR. ANTE STARČEVIĆ

'Tražite diplomatskom notom puštanje Purde'

21.02.2011 u 17:41

Bionic
Reading

HSP Dr. Ante Starčević zatražio je u ponedjeljak od predsjednika Ive Josipovića i premijerke Jadranke Kosor da, kao sukreatori hrvatske vanjske politike, 'diplomatskom notom jasno i nedvojbeno zatraže od Srbije odustajanje od zahtjeva za izručenjem Tihomira Purde'

U priopćenju koje potpisuju zamjenik predsjednice Pero Kovačević i glavni tajnik Pero Ćorić Starčevićev HSP poziva i da se 'istom diplomatskom notom skrene pozornost BiH kako će eventualno izručenje Tihomira Purde Srbiji predstavljati neprijateljski čin prema Hrvatskoj i kršenje temeljnih ljudskih prava'.

Pravaši podsjećaju kako je nakon iskaza koji je Purda u ponedjeljak dao srbijanskim istražiteljima 'jasno da ne postoje niti formalni uvjeti za izručenje'. 'Budući da je Srbija sva postupanja temeljila na iskazu, za koji je potvrđeno da je u srbijanskom logoru uzet pod prisilom, vrijeme je da predsjednik i premijerka konačno, kategorično, odgovorno i jasno reagiraju', poručuju iz HSP-a Dr Ante Starčević.

Istodobno su zatražili od predsjednika Ive Josipovića i premijerke Jadranke Kosor 'žurno poduzimanje političkih i diplomatskih mjera prema Srbiji za prepuštanje slučaja Veljka Marića hrvatskim pravosudnim tijelima'.