VJEROVALI ILI NE

'Iza braniteljskih prosvjeda stoje HSP i HSLS'

21.02.2011 u 12:56

Bionic
Reading

Hvidra i čelnici krovnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata oštro su osudili braniteljske nedjeljne prosvjede te pozivanje na oružje. Podržali su vladu Jadranke Kosor te ponovili svoj stav da se za zatočene branitelje ne žele boriti na ulici već kroz institucije RH

Predsjednik Hvidre Josip Đakić je, iako tvrdi da uhićenje Tihomira Purde i Josipa Marića nije političko već pravosudno pitanje, prozvao predsjednika Ivu Josipovića, što je i prije nekoliko dana učinio njegov stranački kolega Andrija Hebrang, da je mogao sa srpskim kolegom Tadićem riješiti taj problem.


On ne sumnja da su hrvatski branitelji Purda i Marić nevini te sve nade polaže u pravosuđe Hrvatske, BiH i Srbije. Čelnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata pozvali su branitelje da budu jedinstveni no predsjednik Glavnog odbora Hvidre RH Josip Periša istaknuo je da su za prosvjede, koji se ovog vikenda očekuju i u Zagrebu i Splitu, zaslužne 'određene političke skupine koje sakupljaju političke bodove'.

Nakon našeg uzastopnog inzistiranja da imenuje te političke skupine, čelnici Hvidre rekli su da se radi o HSP-u i HSLS-u, stranci koja se, kako kažu, tek nedavno počela zanimati za branitelje, a bila je dijelom Račanove vlade koja je braniteljima ukinula niz prava.

Majka ili maćeha?

Na nedjeljnom prosvjedu u Grubišnom Polju moglo se s govornice čuti kako je Jadranka Kosor nekoć bila majka hrvatskih branitelja, a da je danas maćeha. Hvidra je danas stala u obranu premijerke te je Periša ustvrdio kako Vladom mogu biti parcijalno nezadovoljni, no istaknuo je činjenicu da su branitelji s Jadrankom Kosor surađivali i prije nego što je postala ministrica branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Josip Klemm predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata istaknuo je pak kako se njegova udruga ograđuje od svih političkih stranaka, no kako daje potporu demokratski izabranoj Vladi i predsjedniku države. 'Domovinski rat ne može nitko privatizirati, nijedna stranka. Branitelji su se borili za demokraciju i poštovat će svaku legalno izabranu vlast', rekao je Klemm te dodao da nisu glasnogovornici ni premijerke niti predsjednika Josipovića.

Raskol među braniteljima?

Prosvjed Stop progonu hrvatskih branitelja u subotu će se održati u Zagrebu, a u isto će se vrijeme održati i veliki susret županijskih čelnika Hvidre i ostalih braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Na današnjoj konferenciji za novinare moglo se čuti i kako je taj susret odavno dogovoren te kako su organizatori prosvjeda namjerno izabrali isti datum kako bi se jaz između branitelja produbio.