SABORSKE PLAĆE

Šeks se ispričao zbog lažiranih podataka

27.02.2009 u 09:18

Bionic
Reading

Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks ispričao se hrvatskoj javnosti zbog netočnih podataka o plaćama hrvatskih zastupnika i parlamentaraca u drugim europskim zemljama, koje su početkom ovoga tjedna čelnici Sabora iznjeli na okruglom stolu o zastupničkim privilegijama.

– Osobno se ispričavam hrvatskoj javnosti i svima koji su koristili ove neistinite podatke jer su ti podaci prikupljeni neodgovorno, nesavjesno i neprofesionalno. Podaci prikupljeni o plaćama zastupnika iz listopada nisu prilagođeni s današnjim plaćama, a plaće parlamentaraca iz drugih zemalja prikupljeni su u bruto iznosu, a prikazani kao neto. Na taj način dana je jedna posve iskrivljena slika o primanjima saborskih zastupnika, piše Novi list 

Najgore je što je ispalo da je Sabor namjerno frizirao i krivotvorio podatke i to je teško popravljiva šteta zbog koje se ispričavam javnosti! Predsjednik Sabora Luka Bebić i ja ispali smo budale i lašci, priznao je sinoć Šeks nakon dodjele nagrade »Zlatna kuna«. Plaća zastupnika u Hrvatskom saboru, kazao je, uistinu nije 1.800 eura nego iznosi više, oko 18 tisuća kuna s paušalom i minulim radom, a na to još idu dodaci za mjesta predsjednika i potpredsjednika u odborima te za predsjednika i potpredsjednika Sabora.

Od tajnika Sabora Šeks je zatražio da pokrene disciplinski postupak protiv osoba u saborskim službama koje su lažirale podatke. Neslužbeno doznajemo da je među najodgovornijima šef Ureda predsjednika Sabora Mišo Munivrana.
Saborske službe dostavile su nove službene statistike po kojima je prosječna plaća 129 zastupnika, koji primaju plaću od Sabora, u siječnju ove godine iznosila 18.179 kuna i 95 lipa.

Dodatnu naknadu od tisuću kuna, za odvojeni život, prima 78 zastupnika. Najam stana u Zagrebu u iznosu od 2.500 kuna podmiruje se za još 69 zastupnika koji dolaze iz udaljenijih krajeva Hrvatske. Za troškove službenih putovanja zastupnika, koji uključuju i dolazak i odlazak sa sjednica, u siječnju je Sabor potrošio 99.338 kuna i 63 lipe.