Hrvatska OTKRIO 2000 ASTEROIDA

NASA stipendira mladog hrvatskog znanstvenika

  • Autor: tportal.hr
  • 27.2.2009 9:17:32
  • 27.2.2009 9:16:57

Mladi hrvatski astrofizičar tridesetogodišnji Mario Jurić ovogodišnji je dobitnik Hubble Fellowship, najprestižnije američke stipendije u astronomiji. Riječ je o stipendiji što je NASA dodjeluje postdoktorandima koji se bave istraživanjem porijekla galaksija, zvijezda i planetarnih sustava

Stipendija se odnosi na trogodišnje razdoblje tijekom kojega stipendisti godišnje dobivaju oko 60.500 dolara te dodatnih 16.000 dolara za putovanja.

'Novi stipendisti su među najboljim i najblistavijim mladim astronomima u svijetu. Ove stipendije će im poslužiti kao odskočna daska za znanstveno liderstvo u godinama koje dolaze, baš kao i inspiracija novim generacijama studenata i istraživača na samom početku karijere', izjavio je Jon Morse, direktor NASA-ine astrofizičke divizije.

Mario Jurić rođen je 1979. godine u Zagrebu gdje je diplomirao fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Doktorirao je 2007. godine na prestižnom sveučilištu Princeton, a trenutačno je na postdoktoratu u Institutu za napredne studije u Princetonu. Taj elitni institut poznat je i pod nazivom Einsteinov jer je slavni fizičar tamo radio posljednjih 20 godina života.

Ljubav prema astronomiji i kompjutorima Mario Jurić spoznao je još u osnovnoj školi uz svoga nastavnika matematike Branka Margetića. No, pravi 'znanstveni trening' stekao je u Zvjezdarnici Višnjan uz Korada Korlevića, poznatog edukatora i popularizatora znanosti. Kao srednjoškololac otkrio je oko 2000 asteroida, a zajedno sa svojim mentorom Korlevićem i komet koji je po njima zove Korlević/Jurić, piše Jutarnji list.

Prije tri godine Mario Jurić je zajedno s prof. Željkom Ivezićem sa Sveučilišta Washington u Seattleu, jednim od najcitiranijih hrvatskih znanstvenika, otkrio novu galaksiju koja se stapa s našom Mliječnom stazom. Istraživanje o 'Mliječnoj stazi koja raste proždirući male galaksije u susjedstvu' mladi hrvatski astrofizičar najprije je predstavio na sastanku Američkog astronomskog društva. No, za otkriće su veliki interes pokazali i mediji pa je zatim o tome pisao i ugledni New York Times.

 

 


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još