NEMATERIJALNA BAŠTINA

'Oj Bože, čuvaj Jadranku i Hrvatsku demokratsku stranku!'

20.02.2011 u 19:16

Bionic
Reading

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor uručila je danas u Banskim dvorima UNESCO-ve povelje nematerijalne kulturne baštine svijeta zaslužnima za očuvanje tradicije Sinjske alke i izradbe licitara te povelju ugrožene nematerijalne baštine svijeta zaslužnima za očuvanje glazbenog izričaja 'ojkanja'. Zahvalnost vladinim mjerama za svoje uspjehe na najosebujniji su načini izrazili iz KUD-a Radovin, koji su zaojkali 'Oj, Bože, čuvaj našu Jadranku, oj, Bože, čuvaj i HDZ'

'Ponosni smo što je ovo naše nematerijalno dobro neprocjenjive vrijednosti uvršteno u popis svjetske baštine, kao dio naslijeđa i tradicije koji će predstavljati naš identitet i u europskim integracijama', istaknula je premijerka na svečanosti dodjele plaketa koje je dobilo 42 članova kulturno umjetničkih društava, medičarskih obrta i sinjskog alkarskog društva.

O GORUĆIM PITANJIMA KOSOR ŠUTI

O slučaju branitelja Tihomira Purde, o seljačkim prosvjedima, nezaposlenosti, poruci predsjednika Ive Josipovića da 'politici nije mjesto u vojsci', Kosor nije našla shodno ama baš ništa reći.

Sinjska alka i izradba licitara u studenom prošle godine pridružile su se drugim dobrima hrvatske nematerijalne baštine, već uvrštenima na UNESCO-ov popis - od Feste sv. Vlaha do čipkarstva, podsjetila je premijerka, rekavši da je riječ o dobrima koja značajno pridonose razvoju hrvatskog turizma.

'Pred nama je velika zadaća - da uključivanjem mladih sačuvamo svoje kulturno naslijeđe od nestanka, ali i da ne dopustimo pretjeranu komercijalizaciju', poručila je.

Na dodijeljenim priznanjima zahvalili su predsjednik Viteškog alkarskog društva Stipo Jukić, ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Goranka Horjan i Ivica Dundović iz KUD-a 'Radovin' iz istoimenog sela u zadarskom zaleđu, koje njeguje tradicijske običaje dinarske kulture.

'Zahvalni smo i Vladi i Ministarstvu kulture na angažmanu pri uvrštavanju hrvatskih dobara na UNESCO-ov popis', rekao je Jukić istaknuvši kako povelje svjedoče o prepoznavanju posebnosti hrvatske baštine u svjetskim razmjerima.

'Ovu tradiciju moramo čuvati kako se ne bismo izgubili kada uđemo u europske integracije', poručio je Dundović.

U studenom prošle godine viteški turnir Sinjska alka i umijeće izradbe licitara u sjevernoj Hrvatskoj uvršteni su na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta, a glazbeni izričaj ojkanja na listu ugrožene nematerijalne kulturne baštine svijeta.