Hrvatska SKUP POTPORE PURDI I MARIĆU

'Kosor je nekad bila majka, a sad je maćeha braniteljima'

Oko tisuću branitelja iz cijele Hrvatske okupilo se u Grubišnom Polju na skupu potpore hrvatskim braniteljima Veljku Mariću i Tihomiru Purdi, koji su u Srbiji i BiH u zatvoru zbog sumnje za ratne zločine

Sa skupa pod nazivom 'Stop progonu hrvatskih branitelja', koji je u Marićevu gradu organizirala nedavno osnovana grupa 'Braniteljska akcija', Vladi, Saboru i predsjedniku RH uputili su 11 zahtijeva.

Traže odmah i bezuvjetno zaustavljanje progona svih hrvatskih branitelja, zaštitu Domovinskog rata u kaznenom zakonodavstvu, ukidanje državne financijske potpore udrugama i publikacijama koje kriminaliziraju Domovinski rat, ukidanje Zakona o općem oprostu, oslobađanje hrvatskog pravosuđa političkih dogovora kojima se zaustavlja procesuiranje agresorske vojske, obranu neovisnosti RH čišćenjem od komunizma, objavu skrivenih sporazuma sa Srbijom i Crnom Gorom, zakonsku zaštitu svih hrvatskih branitelja od bilo kakvih progona te ustavnu zaštitu svih navedenih zahtjeva.

Supruga Veljka Marića, koji je u pritvoru u Srbiji već 10 mjeseci, Mirjana, nezaposlena je i živi sama s troje djece. Rekla je da joj je Ministarstvo branitelja pomoć ponudilo tek prije dva tjedna. Očekuje da će Ministarstvo pravosuđa RH ponovno zatražiti Marićevo izručenje Hrvatskoj. 'Ako treba odgovarati, neka odgovara pred hrvatskim pravosuđem', rekla je te dodala kako je njen suprug u psihički lošem stanju, ali zadovoljan potporom hrvatskih branitelja.

Potporu Marićevoj obitelji dala je i supruga Tihomira Purde Slobodanka, ističući kako je Vlada RH kriva što javnost u proteklih 10 mjeseci gotovo da nije znala za Marićevo uhićenje.

Natporučnik Ljudevit Sakal, branitelj Grubišnog Polja, u svom obraćanju braniteljima ustvrdio je kako je za srpske zločine na tome području osuđena samo jedna osoba, i to u Srbiji. Više od 260 ostalih optužnica, rekao je, nikada nije procesuirano jer se optuženici pozivaju na aboliciju. 'Treba poništiti zakon o aboliciji i procesuirati ih sve odmah', rekao je.

U svome govoru na skupu branitelj Mladen Leovac za zatvaranje hrvatskih branitelja optužio je predsjednicu Vlade Jadranku Kosor. 'Nekad majka, a danas maćeha hrvatskih branitelja 2007. je bila ministrica hrvatskih branitelja i imala je u rukama spise o optuženim braniteljima', rekao je upitavši kome je te dokumente proslijedila.

Vukovarski branitelj Pero Janjić Tromblon istaknuo je da su braniteljski prosvjedi jedino legalno oružje u borbi protiv nepravde nanesene hrvatskim braniteljima. 'Ukoliko se teror nad braniteljima nastavi, ako treba, opet ćemo ustati, uzeti oružje u ruke i zaustaviti terorizam', rekao je.

Željko Sačić
u svome je obraćanju braniteljima ustvrdio da najveća mržnja prema njima dolazi iz DORH-a koji procesuira hrvatske branitelje radi ulaska u Europsku uniju, a branitelji su, naglasio je, u toj 'tvorevini' višak. Pozvao je branitelje da na referendumu za ulazak u EU budu protiv te najavio novi prosvjed branitelja u Zagrebu, u subotu 26. veljače, na kojem će, kako je rekao, zahtijevati ostavke ministara vanjskih poslova i pravosuđa Gordana Jandrokovića i Dražena Bošnjakovića te glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još