ŽELJE I KOMPROMISI

Premijerka Kosor želi Matešu na čelu HRT-a

20.02.2011 u 11:37

Bionic
Reading

Ime Zlatka Mateše sve češće odzvanja kad se spominje funkcija novog čelnika HRT-a, a javna je tajna da se tom idejom zanosi i Vlada, piše Večernji list

Mateša je molbu premijerke Jadranke Kosor da dođe u upravu HRT-a ozbiljno shvatio i pomno proučava način rada te programsku i kadrovsku strukturu, načuo je Večernji list iz Mateši bliskih krugova.

On sam zasad ne želi ništa komentirati osim što potvrđuje da s premijerkom često razgovara, a navodno ne želi ni odustati od svoje pozicije u Hrvatskom olimpijskom odboru.

Ipak, valja podsjetiti da konačnu odluku donosi dvotrećinska većina u Vijeću i Nadzornom odboru HRT-a. U Vijeću sjedi 11 članova, od čega je njih šest izabrala vladajuća struktura, a pet je iz oporbe. U NO-u, koji će sutra imati konstituirajuću sjednicu, sjedi pet osoba, od kojih tri imenuje Vlada, jednog oporba, a jedan je predstavnik radnika. Ukupno je to 16 osoba, od čega njih devet bira Vlada, a Mateši su potrebni glasovi 11 osoba.

Što se tiče procedure, nakon konstituirajuće sjednice NO-a, slijedi konstituirajuća sjednica Programskog vijeća, a zatim zajednička. Potom će na Prisavlju početi pisanje statuta, koji zatim mora potvrditi saborski Odbor za medije, a tek će tada o njemu raspravljati zajednički NO i Programsko vijeće pa se nekima čini da bi izbor novog čelnika HRT-a mogao biti prolongiran. A možda na kraju sve ipak bude stvar čuvenog kompromisa.