Hrvatska VRATITE DOKUMENTACIJU!

Haag naložio RH obustavu postupaka protiv Gotovinih branitelja

Sudsko vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) naredilo je Hrvatskoj da obustavi sve kaznene postupke i istrage koje vodi protiv članova braniteljskog tima generala Ante Gotovine i vrati dokumentaciju koju im je zaplijenila

'Vijeće naređuje Hrvatskoj da obustavi sve kaznene postupke protiv članova tima Gotovinine obrane za djela učinjena u obavljanju njihove službene dužnosti pred Tribunalom..., obustavi i suzdrži se od svih sadašnjih i budućih istraga protiv članova tima Gotovinine obrane za djela učinjena u obavljanju njihove službene dužnosti pred Tribunalom, uključujući pretragu njih osobno i njihovih ureda i vrati što je moguće prije sav materijal koji je zaplijenila Gotovininoj obrani...', navodi se u nalogu kojeg je sudsko vijeće izdalo 18. veljače.

Žalbeno vijeće haaškoga suda prošli je ponedjeljak prihvatilo žalbu obrane generala Gotovine i naložilo sudskom vijeću da izda nalog za obustavu svih postupaka i istraga koje se protiv članova njegova tima vode u Hrvatskoj, te povratak materijala koji su zaplijenjeni obrani generala Ante Gotovine u Hrvatskoj prije godinu dana.

Žalbeno vijeće odluku je donijelo gotovo godinu dana nakon što je obrana generala Ante Gotovine podnijela žalbu zbog nepriznavanja imuniteta članovima njegova istražiteljskog tima u postupcima u Hrvatskoj.

Žalbeno vijeće utvrdilo je da članovi obrane, uključujući istražitelje, uživaju funkcionalni imunitet.

Gotovinina obrana žalila se zbog istraga, odnosno postupaka vođenih protiv članova tima Marina Ivanovića, Joze Ribičića i Željka Hučića te zaplijene dokumentacije.

Zagrebački općinski kazneni sud u međuvremenu je u srpnju prošle godine nepravomoćno oslobodio Marina Ivanovića, odvjetnika i člana Gotovinina braniteljskog tima, optužbi da je prikrivao ili uništavao arhivsku građu odnosno tzv. topničke dnevnike, no državno odvjetništvo podnijelo je žalbu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još