'KO NAS, BRE, ZAVADI

50 posto Srba ne zna tko je bombardirao Dubrovnik

18.02.2011 u 16:49

Bionic
Reading

U povijesnu nadmoć srpskoga naroda u odnosu na druge okolne narode vjeruje čak 68 posto srbijanskih građana, jedan je od zaključaka istraživanja koje je pod nazivom 'Novosti iz prošlosti' proveo Beogradski centar za ljudska prava, prenosi u petak tjednik Hrvatska riječ

'Čak 39 posto Srbijanaca smatra da su Srbi oduvijek živjeli na Balkanu, a 29 posto da su tu bili prije Hrvata', podatak je koji se iznosi u knjizi koja svjedoči o 'znanju, neznanju, uporabi i zlouporabi' u svezi i s daljnjom i s bliskom prošlošću u povijesti Srbije i njezinih odnosa s drugim narodima.

Ilustrativno je i pitanje državnosti zemalja u okolici, navodi se i dodaje da se 62 posto sudionika istraživanja nije moglo sjetiti da su u školi naučili kako je Hrvatska u srednjom vijeku imala svoju kraljevinu.

'Svijest o hrvatskoj državnosti u Srbiji najniža je u najmlađeg naraštaja, što je posljedica njegova odrastanja u osamdesetim i devedesetim godinama, kad su iz školskoga sustava Hrvati kao neprijatelji izbačeni, a predrasude o hrvatskoj inferiornosti razvijane u najvećoj mogućoj mjeri', stoji u zaključcima knjige 'Novosti iz prošlosti'.

Najviše zabrinjava, dodaje se, što su najveće predrasude pokazali najmlađi ispitanici, oni između 18 i 29 godina

Obilju ilustrativnih primjera 'neugodnih istina' koje nisu u skladu s poželjnim viđenjem povijesti pripadaju i odgovori o događajima devedesetih godina.

'Tako više od 50 posto ispitanika ne zna tko je bombardirao Dubrovnik, samo 12,8 posto ih zna da je opsada Sarajeva trajala dulje od tri godine, a čak petina tvrdi da Sarajevo nije bilo pod opsadom', prenosi Hrvatska riječ.

Za raspad Jugoslavije, kad je riječ o narodima, za 70 posto njih krivci su Hrvati, za 33 posto ispitanika Slovenci, odnosno Muslimani (12 posto) i Srbi (devet posto)

'Uza zablude u svezi s vlastitom poviješću, rezultati svjedoče o snažnu etnocentrizmu ispitanika. Ispitanici uvijek vide vodeću poziciju vlastite nacije i spremni su 'naučene' podatke o prošlosti zaboraviti i prilagoditi takvu viđenju svijeta', zaključuje povjesničarka Dubravka Stojadinović

Istraživanjem Beogradskoga centra za ljudska prava bilo je obuhvaćeno 1086 punoljetnih građana Srbije.