SLUČAJ TIHOMIRA PURDE

Đakić vjeruje u pravosuđe BiH

18.02.2011 u 12:58

Bionic
Reading

Udruge iz Domovinskog rata i nakon današnjih najnovijih vijesti iz BiH o vjerojatnom izručenju hrvatskog branitelja Tihomira Purde Srbiji vjeruju u njegovo puštanje na slobodu, jer je nevin i jer se ne može dokazati nešto što nije bilo, rečeno je danas na konferenciji za novinare u sjedištu HVIDR-e

Predsjednik HVIDR-e Josip Đakić izrazio je uvjerenost da će apelacijski sud razmotriti žalbu i donijeti pravednu odluku i da će istina pobijediti. Ustvrdio je da se radi o nepoštivanju pravosuđa dviju zemalja (Hrvatske i BiH).

Upitan što će braniteljske udruge poduzeti bude li Purda ipak izručen, Đakić je rekao 'da ima instrumenata kojima ćemo dići glas bude li potrebno', ali vjeruje u pravosuđe BiH i da će Srbija odustati od kaznenog progona.

Predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ivan Pšenica koji je, kako je rekao, i sam bio u Borovu naselju, tvrdi da se Purda tereti neosnovano, jer nije počinio ratni zločin, niti je ispalio metak, nego je pod pritiskom priznao 'sve i svašta' kao i drugi branitelji koji su bili izloženi torturi.

Udruge iz Domovinskog rata (braniteljske i stradalničke populacije) njih 15 i dvije koordinacije Grada Zagreba i Sisačko moslavačke županije utvrdili su načela međusobne suradnje i zajedništva kako bi djelovali i nastupali zajednički prema nadležnim institucijama u ostvarenju svojih interesa, rekao je Đakić. Pojasnio je da će to činiti dijalogom i inicijativama kako bi se pronašla najbolja rješenja problema, ali ne na ulici nego u okviru institucija.

Predsjednik Udruge stopostotnih invalida I. skupine Domovinskog rata Đuro Glogoški rekao je da (udruge) žele biti most suradnje branitelja i države i obuhvatiti branitelje koji nisu članovi udruga. Odbacio je tvrdnje da se osniva novi SUBNOR, koji je bio pod ingerencijom bivše države, jer 'mi to ne želimo, nego imati vlastitu osobnost'. Osudio je pokušaje pojedinih političkih stranaka da koriste branitelje u izbornoj kampanji, pozvavši branitelje da ne nasjedaju provokacijama.

Predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ivan Pšenica potvrdio je da ne žele rješavanje problema na ulici, nego kroz institucije, a ne uspiju li, ići će dogovorno u prosvjed.