DVOPEK: DANIELA TRBOVIĆ VS. GORDAN MARAS

Kamate na kredite vode u deveti krug pakla

18.02.2011 u 12:00

Bionic
Reading

Ovotjedni 'Dvopek' ugostio je dvije 'žrtve' visokih kamatnih stopa na kredite, TV voditeljicu Danielu Trbović i saborskog zastupnika Gordana Marasa, koji nam prenose svoja iskustva s kreditima te se osvrću na pokušaj talijanskih žena da sruše 'womenizera' Silvija Berlusconija

'Hrvatska je skupa, pa su i krediti skupi. Samo onih 200 pametnih i uspješnih mogu kupiti nešto bez kredita, mi ostale ovce, ako želimo imati taj luksuz koji se zove krov nad glavom, moramo ući u dugogodišnje dužničko ropstvo', ukratko je sažela voditeljica svoje iskustvo s kreditima.

Danieli je ostalo još 11 godina otplate kredita, a Marasu šest. Oboma im se kreditna stopa u proteklim godinama povećala, pa Trbović u šali kaže 'završavam za 11 godina u devetom krugu pakla'.

Maras smatra da bi država trebala donijeti odredbu po kojoj bi se kamatna stopa morala definirati, kako bi građani znali koliko će morati platiti do kraja otplate kredita.

'Oni iskorištavaju poziciju na tržištu – mi se svake godine zadužujemo kako bismo financirali deficit u proračunu kod tih istih banaka. Kad država ne bi stvarala toliku potrošnju, i kamate bi bile manje', kaže SDP-ov zastupnik.

Voditeljica napominje da banke u Hrvata jako dobro žive, iako nisu hrvatske banke, te u svom stilu zaključuje: 'Žao mi je što nisam bankareva kći.'

'I Berlusconi zaslužuje deveti krug pakla'

Uvodeći nas u drugu temu – masovni prosvjed talijanskih žena kao pokušaj da se napokon svrgne Silvio Berlusconi – Trbović ironično komentira: 'Berlusconi je upravo sve ono što želimo od muškarca – skvarcan, pofarbane ćele, bahat, samouvjeren…'

Maras tek škrto zaključuje: 'Nije tip političara koji ja preferiram.'

Trbović smatra da je skandalozno što je on premijer katoličke zemlje. 'Dedica koji ima polucije na piletinu zaslužuje deveti krug pakla', oštra je.

Oboje se slažu da bi premijerska funkcija ipak trebala predstavljati neki moralni autoritet, iako Trbović dodaje da ne bi vukla paralele s Hrvatskom.

Maras ne zna za primjer ovakvog političara u Saboru, ali da je neki njegov kolega upleten u takvu aferu, prijavio bi ga.