REVOLUCIJA TJERA TURISTE

Hrvatska je alternativa Egiptu i Tunisu

17.02.2011 u 17:07

Bionic
Reading

Nemiri u sjevernoj Africi utjecali su na promjenu planova turista iz Njemačke pa se kao alternativa Egiptu i Tunisu nameću prije svih Turska i Španjolska te Italija i Cipar, a posebno Bugarska i Hrvatska, kaže se u istraživanju agencije GfK "GfK Travel Insights"

Istraživanje se zasniva na podacima o rezervacijama prikupljenim od 1.200 putničkih agencija u Njemačkoj.
GfK ističe da su nemiri u sjevernoj Africi za većinu njemačkih turista značili odgodu planiranih odlazaka u Egipat i Tunis prije ljeta, a u padu je i potražnja za ljetovanjem u tim zemljama.

Nakon Španjolske i Turske, Egipat je treće najpopularnije paket-aranžman odredište među Nijemcima, a gotovo trećina ukupne godišnje prodaje aranžmana za odmor u Egiptu obavi se u Njemačkoj tijekom siječnja, napominje se u izvještaju.

Nijemci, dodaje se, sada u znatnoj mjeri koriste mogućnost slobodnog "rebookinga" odnosno odabira alternativne destinacije za odmor, koji kao jednu od opcija nude putničke agencije.

Posebno veliku korist od rebookinga imaju Turska i Španjolska, dva tradicionalno popularne odredišta među Nijemcima, s rastom rezervacija između 35 i 45 posto u prvih nekoliko tjedana ove godine.

Ostale alternativne destinacije su Italija i Cipar, a posebno Bugarska i Hrvatska, kaže se u izvještaju.

Napominje se da je sveukupno turistička potražnje u Njemačkoj trenutno na izuzetno dobroj razini što pokazuju podaci o rastu prodaje putničkih i booking agencija za 24 posto u prvih nekoliko tjedana ove godine u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Nijemci su vrlo važni za hrvatski turizam jer su na prvom mjestu po dolascima i noćenjima stranih turista u Hrvatskoj. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, tijekom prošle godine ostvareno je više od 1,5 milijuna dolazaka turista iz Njemačke u Hrvatsku i 11,5 milijuna noćenja, što je je udio od 22,5 posto u ukupnim noćenjima stranih turista u Hrvatskoj u 2010.