Hrvatska KOSOR (NE) LAŽE O NEZAPOSLENOSTI

'Mnogi su na Zavodu jer traže socijalne povlastice'

Premijerka Jadranka Kosor odlučila je sjednicu Vlade započeti 'nultom' točkom, a to je pitanje nezaposlenosti. Rekla je da je u najmanju ruku 'glupo lagati o broju nezaposlenih' i da to nisu i neće raditi, ali da taj broj nije točan. Tvrdi da je broj nezaposlenih toliko velik jer se mnogi građani žele okoristiti socijalnim povlasticama

'Odbijam insinuacije da je Vlada skrivala brojku nezaposlenih, to bi u najmanju ruku bilo glupo jer ne vidim zašto bi Vlada od skrivanja imala koristi, dapače', rekla je Jadranka Kosor.

Prema njezinim riječima, u Zavodu za zapošljavanje smatraju da je drastično povećan broj nezaposlenosti, i to više od 43 posto u odnosu na prošlu godinu, zbog socijalnih povlastica: 'Mnogi su se prijavili na Zavod zbog uvjerenja o dječjem doplatku i jer žele sudjelovati u popisu stanovništva. Također, najveći broj ljudi na Zavod je došao iz tvrtki koji se bave turizmom, očito jer nije turistička sezona.' Kosor je najavila da će se ministri čiji resori su vezani za gospodarstvo sljedeći tjedan sastati s čelnicima HZZ-a kako bi dodatno proanalizirali podatke.

Nakon Kosor, na temu 334.378 nezaposlenih prijavljenih na HZZ-u za riječ su se javili potpredsjednik Vlade Petar Čobanković i ostali ministri.

Čobanković je rekao da mnogi 'nisu niti zainteresirani za ulazak u radni odnos zbog socijalnih prava koje imaju na HZZ-u'. 'Oni se tamo nalaze kako bi mogli ostvariti određena prava, od dječjeg doplatka do osiguranja besplatnog gradskog prijevoza. Radi se o 18-ak prava zbog kojih se neke osobe nalaze na HZZ-u.'

Čobanković je upozorio i da je velika razlika u načinu evidentiranja nezaposlenih u HZZ-u i Europskoj uniji. Dok HZZ, kaže, objavljuje apsolutni iznos, u EU se primjenjuje anketna stopa nezaposlenosti. 'Na takav način se možemo uspoređivati s dobrim dijelom europskih zemalja, jer prema anketnoj stopi mi bismo nezaposlenih imali 12 posto', rekao je Čobanković.

Gotovo iste argumente iznijeli su i ministri Martina Dalić, Đuro Popijač, Darko Milinović i Domagoj Milošević. Ministrica financija Dalić rekla je da je problem nezaposlenosti 'težak i suočava se s njime cijela Europa, i Vlada ne umanjuje taj problem'. Ona kaže da će nakon travnja broj nezaposlenih biti bitno manji zbog početka turističkih aktivnosti.

Ministar zdravstva Darko Milinović je otišao i korak dalje pa je dao i primjer osobe koja po njemu dokazuje da broj nezaposlenih nije stvaran: 'Čovjek je bio u poduzeću koje ima dobre otpremnine i dobio je 120.000 kuna otpremnine. Neki drugi čovjek koji radi za 5.000 kuna mjesečno mora čekati dvije godine da zaradi taj novac. I taj čovjek koji je dobio otpremninu prijavi se kao nezaposleni. Tko ima za osnovne životne potrebe kroz godinu-dvije, ne bi se trebao prijaviti na Zavod i ako netko želi takvu otpremninu, on se ne može voditi u evidenciji HZZ-a. Ovo je samo jedan primjer...'
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još