JOŠ NIJE GOTOVO

Za kraj veljače još malo zime

17.02.2011 u 11:34

Bionic
Reading

Nakon dužeg razdoblja u kojem su vladale za veljaču neprimjereno visoke temperature, u cijeloj će se Hrvatskoj pred kraj mjeseca vratiti nešto hladnije vrijeme više nalik na zimu, no bez većih količina snijega

Petak će u kontinentalnim dijelovima zemlje uz promjenjivu naoblaku mjestimice donijeti kraća sunčana razdoblja. Ponegdje su još moguće slabe oborine na granici kiše i snijega, prije svega prema kraju dana u Slavoniji i Lici. Jutarnja temperatura kretat će se od -2 do 3° C, a dnevna između 3 i 8° C.

U subotu će uglavnom biti suho, s kraćim sunčanim razdobljima, a samo na istoku Slavonije i u Lici ponegdje su moguće slabe oborine. Temperature zraka bit će bez veće promjene.

Na Jadranu će u petak biti promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Oblačnije će biti u srednjoj i južnoj Dalmaciji gdje će povremeno padati kiša, a na jugu Dalmacije u početku još može biti i grmljavinskih pljuskova. Bura će se proširiti  na čitavu obalu, a navečer će biti umjerena do jaka. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će biti od 1 do 5° C, a uz obalu i na otocima od 6 do 11° C. Najviše dnevne temperature kretat će se od 12 do 17° C.

U subotu će na Jadranu biti pretežno sunčano, no u početku je još moguća promjenjiva naoblaka. Ujutro će puhati umjerena do jaka bura, koja će u drugom dijelu dana oslabiti. Jutro i večer bit će malo hladniji, a najviše dnevne temperature kretat će se od 12 do 17° C.

Kao i subota tako će i nedjelja donijeti većinom suho, a na Jadranu većinom i sunčano vrijeme. U unutrašnjosti će biti dosta niskih oblaka pa će sunca biti znatno manje. Temperatura zraka neće se bitno mijenjati što znači da će jutra u unutrašnjosti biti hladna s laganim mrazom. Najviše dnevne temperature u kopnenom će području biti većinom od 1 do 6° C, a na Jadranu od 10 do 15.

Hladniji kraj veljače

Ni sljedeći tjedan neće nam donijeti proljeće. U ponedjeljak i utorak nastavit će se većinom suho vrijeme i temperature primjerenije veljači, slične kao za vikend.

Mogućnost zahlađenja vidi se u drugoj polovici tjedna kada bi nam sa sjeveroistoka mogla doći veća količina hladnijeg zraka. U takvim okolnostima moguć je i nastanak sredozemne ciklone s kojom bi ponegdje moglo biti oborina – u unutrašnjosti i snijega.

Do kraja veljače nema na vidiku toplijih razdoblja kakva su vladala početkom mjeseca.

Nekoliko zanimljivosti

Na današnji dan 1938. na Risnjaku je izmjeren snijeg visine 448 cm, što je ujedno i hrvatski rekord.

U narodu postoji nekoliko izreka koje bi se mogle potvrditi krajem ove zime: 'Ako veljača ne veljuje, onda marač i veljuje i vraguje'. Drugim riječima, ako u veljači vrijeme nije primjereno, onda ožujak donosi hladnoće, snijeg i štete voćkama. Isto potvrđuju još dvije izreke: 'Što veljača izmami, to marač opali' i 'Ako zima ne ugrize, onda ošine repom'.