TREBA IH RAZRADITI

Antirecesijske mjere podržali poslodavci i sindikati

26.02.2009 u 16:51

Bionic
Reading

Antirecesijske mjere koje je Vlada donijela na današnjoj sjednici dobar su početni poticaj za suočavanje s gospodarskom krizom i recesijom, a da bi imale učinka treba ih razraditi te odrediti rokove i odgovorne za njihovu provedbu, rekao je glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Đuro Popijač

Popijač ocjenjuje da će donošenje Vladinih mjera imati dobar psihološki učinak te da je riječ o setu načelnih poruka koje traže puno posla da bi bile provedene u obliku razrađenih mjera i to u vrlo konkretnom vremenu s vrlo konkretnim odgovornostima. Ocjenjuje pozitivnim već to što je Vlada uvažila činjenicu da se mora suočiti s krizom koja traži pokretanje svih sudionika gospodarskih tokova.

Popijač ističe kako HUP očekuje da Vladine mjere označe početak racionalizacije javnog sektora što bi omogućilo smanjenje rashodne strane proračuna i otvorilo mogućnost smanjenja poreznog opterećenja.
Zaključuje da nije bilo realno očekivati Vladinu intervenciju u obliku značajnih novčanih potpora pojedinim sektorima, jer novca jednostavno nema, ali da mjere mogu dati početni impuls u promjeni ukupnog odnosa prema gospodarstvu.

Vladine antirecesijske mjere podržali su i sindikati. Glavni ekonomist Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mario Švigir pozdravio je najavu Vlade da će braniti nacionalnu valutu i koristiti sva sredstva kako bi onemogućila rast kamata, kako za građane tako i za gospodarstvo.

SSSH ističe da teret izlaska iz krize ne smije biti isključivo bačen na leđa građana. Kada dođe do rebalansa proračuna, ne smije se štedjeti na socijalnoj pomoći i ljudima kojima je proračunska pomoć najpotrebnija.
Što se tiče plaća i najave njihova zamrzavanja, SSSH upozorava da su plaće u normalnim i izvanrednim okolnostima predmet kolektivnog pregovaranja između dviju strana, a to vrijedi i za javni sektor.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever naglašava da svakako treba očuvati razinu plaća zaposlenih u javnim i državnim službama, jer se radi o kupovnoj moći 240.000 ljudi.
NHS kao i SSSH ocjenjuje korisnim mjere uštede u državnim i javnim poduzećima na neproduktivnim troškovima i neumjerenostima svih vrsta, kao što su i veće plaće direktora od plaće premijera.No, NHS ističe kako je očekivao da će Vlada pokazati veću hrabrost i osigurati da se u državnim i javnim poduzećima Uprave i Nadzorni odbori više ne postavljaju po političkom ključu, već da na ta mjesta dolaze najsposobniji kadrovi.

Hrvatska udruga sindikata (HUS) pak ističe da se Vladine mjere u većini podudaraju s prijedlozima koje je HUS iznio još prije desetak dana, a posebice podržava najavljeno porezno rasterećenje gospodarstva i ukidanje nekih parafiskalnih nameta.

Tražili smo destimulaciju uvoza, pogotovo tamo gdje se guši domaći proizvodni potencijal, veća sredstava za HBOR i rješavanje problema nelikvidnosti kod brojnih poduzeća, napominje predsjednik HUS-a Ozren Matijašević.

HUS smatra da bi pri rebalansu državnog proračuna trebalo voditi računa o nužnosti restrukturiranja javnog sektora i dio tih sredstava preraspodijeliti za poticanje proizvodnje. Što se tiče problema nelikvidnosti i najavljenog ubrzanja plaćanja, NHS kaže da se nitko nije nije sjetio sustava multilateralne kompenzacije koji bi omogućio lakše rješavanje problema dugova između velikog broja tvrtki koje međusobno imaju neplaćene obveze.