Hrvatska POKRET OTPORA

Novi prosvjedi za Ergelu Đakovo

Đakovački gradonačelnik Zoran Vinković izvijestio je danas da su prošlog tjedna registracijom Hrvatskoga centra za konjogojstvo – državnih ergela Đakova i Lipika te dvije ergele izgubile pravnu osobnost i sada su samo organizacijske jedinice tog centra za čije je sjedište odabran Lipik te je zbog svega toga najavio novi prosvjed 27. veljače.

Kako je na konferenciji za novinare rekao Vinković, time je provedena vladina uredba iz kolovoza 2010. o spajanju dviju ergela u jedinstven centar, što je prošlog ljeta naišlo na burne reakcije i dva prosvjeda Đakovčana.

Zbog gubitka pravne osobnosti Ergele, đakovački gradonačelnik Vinković za 27. veljače najavljuje novi prosvjed.

"Gubitkom pravne osobnosti Ergele prekinuta je njezina petstoljetna tradicija, ovdašnja tradicija lipicanskog uzgoja, a u pitanje je dovedeno hrvatsko konjogojstvo uopće", istaknuo je Vinković.

Pozvao je premijerku Jadranku Kosor i potpredsjednika vlade za gospodarstvo i ministra poljoprivrede Petra Čobankovića da dođu u Đakovo i promijene spomenutu uredbu.

Vinković je podsjetio kako je ljetos o slučaju Ergele pisao engleskoj kraljici Elizabeti II. te je dodao kako će o njemu pisati i hrvatskome predsjedniku Ivi Josipoviću i papi Benediktu XVI.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još