Hrvatska PRIPREMA ZA IZBORE

Kukuriku koalicija 'usklađuje toplomjere'

Osvoji li vlast na nadolazećim izborima, tzv. kukuriku koalicija teško može računati na poštedu od 100 dana u rješavanju problema, čega su svjesni i partneri iz kastavske skupine, pa ovih dana njihove radne skupine 'usklađuju toplomjere' oko javnih politika na gospodarskom i vanjskopolitičkom području te regionalnom preustroju, doznaje se u opozicijskom taboru

U koaliciji kažu da će radnim timovima pokriti i problematiku socijalne te ostalih politika poput zdravstvene i obrazovne, no o tom potom. Gospodarstvo i EU ipak su najvažniji, i to kao područja prepuna, kako se to voli reći, 'izazova' i usuglašavanje programa usmjereno je u tom pravcu, 'kastavci' kažu da je zapravo riječ o operacionalizaciji već postojećih smjernica.

Što se tiče članova, u gospodarskom timu su glavni SDP-ov ekonomski strateg Branko Grčić i HNS-ov šef Radimir Čačić, te stranački im kolege SDP-ov Slavko Linić i HNS-ov Dragan Kovačević, doznaje se od izvora bliskih SDP-u. U timu koji se bavi regionalnim razvojem između ostalih su i HNS-ov Zlatko Koračević, SDP-ov Zvonimir Mršić te IDS-ov Boris Miletić, a vanjskom se politikom i EU-om bave HNS-ova Vesna Pusić i SDP-ov Neven Mimica.

Kane li to SDP, HNS i IDS kukurikati kao svojevrsna vlada u sjeni, koliko je to uopće moguće u hrvatskom političkom sustavu, pitali smo HNS-ovu potpredsjednicu i šeficu Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU Vesnu Pusić, koja se za tu ideju zalagala još gotovo prije godinu dana.

'Ne, nije tu riječ o vladi iz sjene, niti se vode ikakvi razgovori o foteljama', tvrdi Pusić. 'Naravno da nitko ne može znati rezultat budućih izbora, ali pripremiti se treba.' U tom smislu i 'postoje tri do četiri veće ili manje skupine, nadamo se da će ih biti još, ali one nisu formalizirane, nego se ljudi iz vodstva SDP-a i HNS-a sastaju i konzultiraju oko Europske unije i vanjske politike, gospodarstva i regionalnog razvoja', potvrdila je Pusić.

Ističe da je riječ 'o pripremi i potrebi da ljudi, s obzirom da svaka stranka ima svoje programe i s obzirom na date okolnosti, jednostavno sjednu i detektiraju kako se i koje stvari uklapaju u zajednički program i da se odmah krene na posao, jer nema vremena za čekanje'.

Slično zbori i SDP-ov tajnik te saborski zastupnik Igor Dragovan, koji odbija pomisao da je riječ o podjeli fotelja, a podsjeća pritom da 'stranački programi ne postoje od jučer, ali i da su stavovi visoko usklađeni te je, s obzirom na situaciju, bitno što prije naći rješenja za budućnost'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još