SUSRET S BISKUPOM

Amfilohije je već bio u Dubrovniku?

15.02.2011 u 14:31

Bionic
Reading

Iako mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović nije došao u Dubrovnik navodno zbog drugih obaveza, iz mitropolije su se osvrnuli reakciju dubrovačke gradske uprave te ju nazvali 'više nego nepristojnom i klevetničkom', napominjući da je Radović prije godinu dana već bio u Dubrovniku

Portal Dubrovniknet.hr piše kako mitropolija vjeruje da je dogradonačelnica Tatjana Šimac Bonačić bila 'zаstrаšenа fizičkim prijetnjаmа od nekih ekstremističkih grupа, ili moždа dijela neke lokаlne političke kontroverze'.


Ona je naime poslala priopćenje u kojem među ostalim stoji: 'Grad Dubrovnik podupire ekumenizam i toleranciju među vjerama i nacijama pa je shodno tome na sastanku gradonačelnika Grada Dubrovnika Andra Vlahušića i predsjednika Međunarodne skupštine pravoslavlja Valerija Arkadijeviča Aleksejeva u studenom dogovoreno da će se ovogodišnja Skupština održati u Dubrovniku. Do dana otvaranja Skupštine nije bilo najava niti informacija o nazočnosti mitropolita Amfilohija Radovića čije su djelovanje obilježili ekstremistički i nacionalistički stavovi koji su suprotni kršćanskoj etici te poticanje sukoba koji su doveli do krvoprolića i ratnih zločina.'

U mitroploliji, naravno, imaju drugačiji stav i negiraju velikosrpske stavove Amfilohija Radovića. 'Mitropolit je dobrodošao na svim meridijanima i u mnogim zemljama svijeta, a nemogućnost nacionalistički ograničenih pojedinaca i grupa na području bivše SFRJ da se pomire s tim, upućujući prema gospodinu mitropolitu klevete i ponavljajući izmišljene priče o njegovom učešću u nekakvom 'velikosrpskom projektu', govori samo o potrebi istinskog pomirenja među narodima naših prostora, za što se, u to smo uvjereni, mitropolit usrdno moli svakoga dana', zaključuje se u priopćenju.

Također, tvrdi se u priopćenju iz mitropolije, Radović je nakon rata više puta bio u Dubrovniku, a posljednji put 2. siječnja prošle godine, kad se, kako stoji u priopćenju, susreo i s tadašnjim biskupom dubrovačkim mons. Želimirom Puljićem.