POSTIZBORNE KOALICIJE

U Vukovaru 'svatko sa svakim', ali SDP i HDZ nikako

15.02.2011 u 13:49

Bionic
Reading

Ni desetak dana nakon provedenih izvanrednih izbora za Gradsko vijeće Vukovara i SDP-ovog osvajanja najvećeg broja mandata u budućem sazivu tog predstavničkog tijela nije jasno tko će s kim u koaliciju i kome će pripasti većina

VUKOVAR – Iako nitko otvoreno ne govori o postizbornim koalicijama, osim SDP-a i HDZ-a koji uzajamno tvrde kako jedni s drugima neće, jasno je da upravo te dvije stranke moraju razgovarati o suradnji sa SDSS-om i HSP-om Dr Ante Starčević. SDP-u je, naime, pripalo 13 vijećnika u novom sazivu Vijeća, HDZ-u devet, SDSS će imati pet, a Starčevićev HSP tri vijećnika, pa je matematika jasna. I jednoj i drugoj velikoj stranci potrebna je suradnja s, uvjetno rečeno, malima – SDP-u ili s petoricom SDSS-ovaca ili s trojicom Starčevićevaca, a HDZ-u u ostvarivanju većine nužno je surađivati i s jednima i s drugima.

'Razgovarat ćemo i sa SDP-om i s HDZ-om ukoliko ponude svoje i prihvate naše programe u korist svih građana, ali i za dobro srpske zajednice. Ako razgovori ne urode plodom, SDSS neće po svaku cijenu participirati u gradskoj vlasti', poručio je Vojislav Stanimirović, predsjednik SDSS-a. Iz te stranke tvrde kako mogu biti i 'konstruktivna opozicija', napominjući da ih vrijeđa naziv 'dobre udavače' kako su ih odmah nakon izbora prozivali.

Osim srpskih političkih predstavnika, dobitnicima vukovarskih izbora smatraju i HSP Dr Ante Starčević. Znakovite su poruke iz te stranke čiji predstavnici tvrde kako 'sa SDSS-om neće ni na kavu', što se može protumačiti kao odbijenica HDZ-u i priklanjanje SDP-u. Već su i predstavili svog kandidata za predsjednika Vijeća u liku Tomislava Džanka, dopredsjednika tog tijela u prošlom sazivu, zahtijevajući za njega potporu stranaka s hrvatskim predznakom. 'Još je jedan uvjet suradnje, a to je potpora našem Strateškom planu razvoja Vukovara. Tko podrži taj dokument, spremni smo s njim razgovarati', poručuje Marijan Pavliček, predsjednik vukovarskog ogranka Starčevićevog HSP-a.

Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo (SDP) dan nakon izbora je ustvrdio kako njemu, kao nositelju liste koja je osvojila najviše mjesta u Gradskom vijeću Vukovara, pripada mandat za pokušaj formiranja većine. 'Građani očekuju od nas konstituiranje Gradskog vijeća koje neće biti prepreka razvoju grada i interesima Vukovaraca. Pretpostavljam da se od mene, kao neke vrste mandatara, očekuje da na razgovor pozovem stranke zainteresirane za suradnju', rekao je gradonačelnik Sabo. Očito je da takav poziv neće biti upućen HDZ-u, jer je i iz vrha stranke poručeno kako 's njima nema nikakvog razgovora'.

Rezultati izvanrednih izbora za Gradsko vijeće Vukovara skoro su identični onima s redovnih lokalnih izbora u svibnju 2009. godine. I tada je SDP osvojio 13 mandata, HDZ je imao 11, SDSS tri, a HSP Dr Ante Starčević dva vijećnika. Većinu je formirao HDZ u koaliciji sa Starčevićevim HSP-om i uz potporu SDSS-a, dok je SDP ostao u oporbi.