RECESIJA I LOŠI ODNOSI

U siječnju manje hrvatskih turista u Sloveniji

26.02.2009 u 14:05

Bionic
Reading

Talijani i Hrvati bili su u siječnju daleko najbrojniji slovenski strani turisti, a dok Talijani bilježe rast i dolazaka i noćenja, Hrvata je u siječnju u slovenskim turističkim odredištima bilo 14 posto manje nego u istom mjesecu lani, a ostvarili su i 16 posto manje noćenja, pokazuju slovenski službeni statistički podaci.

Prema podacima Državnog statističkog zavoda Slovenije, u siječnju, koji je jedan od najjačih skijaških mjeseci, u Sloveniji je bilo 17.610 turista iz Hrvatske, ili 14 posto manje nego isti mjesec lani, a nešto manje od 70.000 noćenja je 16 posto manje.

U ukupno nešto više od 282 tisuće stranih noćenja Hrvati su tako u siječnju imali udio od oko 25 posto.

Najviše su pak stranih turističkih noćenja u Sloveniji ostvarili talijanski gosti, više od 78 tisuća noćenja, što je 20 posto više nego li u siječnju prošle godine.
I dok statistički podaci o stranim turistima s oko 85 tisuća dolazaka i više od 282 tisuće noćenja pokazuju pad i u dolascima i noćenjima za 5 posto, porast se bilježi kod domaćih turista sa oko 58 tisuća dolazaka i oko 208 tisuća noćenja.

Porast zanimanja domaćih, slovenskih turista izražen je u siječanjskom porastu njihovih dolazaka i noćenja za četiri posto, a Slovenska turistička organizacija to pripisuje i globalnom trendu odabira bližih destinacije zbog psihološkog učinka financijske krize.