TALIJANI OKUPIRALI FREKVENCIJE

Istrani spremni na bojkot TV pretplate

14.02.2011 u 15:12

Bionic
Reading

Osim Hrvatskoj, nelegalni talijanski odašiljači stvaraju probleme u digitalnom prijemu i susjednoj Sloveniji. Naime, kako su izvijestili slovenski mediji, zbog jačine talijanskih odašiljača brojni gledatelji u pograničnim područjima ne mogu pratiti slovenske programe. Problem, koji se kao i kod nas pojavljivao s vremena na vrijeme, postao je izrazit sredinom prošlog tjedna

Kao i u hrvatskom priobalju, nelegalne talijanske postaje nezakonito su zauzele i frekvencije dodijeljene Sloveniji, odnosno kanal na kojem se emitiraju slovenski televizijski programi, pa su tako sad uz Istrane i Dalmatince, zbog kršenja međunarodnih sporazuma od strane Italije, ogorčeni i gledatelji Slovenskog primorja.


Zbog ometanja televizijskih signala hrvatskih programa, reagirao je i istarski župan Ivan Jakovčić, prvenstveno apelirajući na nadležno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Ministarstvo vanjskih poslova da žurno reagiraju kako bi ovaj tehnički problem bio što prije uklonjen.

Naime, iako je nedavno s talijanske strane obećano da će se snaga odašiljača talijanskih TV postaja smanjiti, u Istri su smetnje, naročito u večernjim satima, još uvijek prisutne.

S obzirom na najave da bi se situacija s prijemom nacionalnih programa mogla još i pogoršati daljnjom digitalizacijom u Italiji, župan Jakovčić najavio je da, ukoliko se problem uskoro ne riješi, spreman je pozvati Istrane na građansku neposlušnost odnosno bojkotiranje plaćanja TV pretplate.

'Građani redovito plaćaju TV pretplatu, a problemi traju još od 10. studenoga prošle godine. Naime, građani Istarske županije, kao i ostali građani Republike Hrvatske imaju pravo na jednaku dostupnost i vidljivost nacionalnih televizijskih kanala', smatra Jakovčić.

Bilo kako bilo, svi dosadašnji apeli upućeni iz Hrvatske Italiji još nisu urodili plodom, pa kad već nama nije pošlo za rukom privoljeti Talijane na fair play, nadajmo se da će ipak uspjeti Sloveniji, jer ako ništa drugo – oni su odavno u Europskoj uniji, pa ih možda i poslušaju.