ISTRAGA PARTIZANSKIH ZLOČINA

Josipović stao u obranu Manolića i Boljkovca

14.02.2011 u 09:33

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović smatra da su protiv Josipa Manolića i Josipa Boljkovca optužnice napisale novine prije nego što se o optužbama da su odgovorni za masovne likvidacije nakon Drugog svjetskog rata očitovalo Državno odvjetništvo

Josipović je u intervjuu za Jutarnji list istaknuo da se zločini moraju istražiti, no da ne smije doći do revidiranja povijesti te istaknuo da istrage ne smiju biti u službi aktualne politike.


'Način na koji je danas otvoreno načelno legitimno i potrebno istraživanje zločina na kraju Drugog svjetskog rata koje su počinili partizani, pogrešan je. Te istrage ne smiju biti u funkciji današnjih političkih borbi, još manje smiju revidirati povijest i pozitivnu ulogu antifašizma', pojasnio je predsjednik.

Iako je više puta istaknuo da se svaki zločin mora istražiti, kaže da ne treba zaboraviti da su partizani bili na 'pravoj' strani, a ustaše i domobrani na 'krivoj' te da su 'nacizam i fašizam sa svojim inačicama' prouzročili rat i najveći broj zločina.
Podsjeća da se poražena vojska nije u cijeloj mjeri predala nakon završetka rata već da su kao 'križari' nastavili teror nad građanima i partizanima.

'Nitko u ovoj državi ne smije biti optužen i suđen bez odgovarajućih pravosudnih odluka. Posebno to ne smiju biti osobe poput Manolića i Boljkovca, koji su ne samo istaknuti antifašisti, nego i važne figure uspostave samostalne i suverene Hrvatske, osnivači vladajuće Hrvatske demokratske zajednice, premijer i ministar s početka naše državnosti i obrane Hrvatske. Neka se svaki zločin istraži, neka se svaki krivac kazni, neka Hrvatska zadrži poštovanje prema svom antifašizmu, Domovinskom ratu i ljudima koji su stvarali Hrvatsku', zaključio je predsjednik.