11 KORAKA DO PETICE

Milinović otvorio natjecanje za najbolju bolnicu

13.02.2011 u 17:12

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Darko Milinović 30 bolnica podijelio je u četiri kategorije. Svaka je dobila bodove i uputstvo: 'Natječite se i tko bude bolji u ispunjavanju 11 zacrtanih kriterija, dobit će bolji status.'

Kategoriju I imaju četiri bolnice - zagrebačke, splitska, riječka i osječka - i to su nacionalne bolnice. U kategoriju II, županijske bolnice regionalnog značaja, uvršteno je pet bolnica, u kategoriji III, županijske bolnice, njih je 13, a u IV. kategoriji lokalnih bolnica ih je pet.

To je, piše Jutarnji list, put do akreditacije hrvatskih bolnica nakon kojeg će pacijenti točno znati kakvu kvalitetu dobivaju u pojedinoj bolnici i prema tome moći će birati u kojoj se žele liječiti.

Svaki pacijent trebao bi, ako bolnice ispune sve kriterije, ubuduće dobiti svu medicinsku dokumentaciju, znat će kad će biti otpušen iz bolnice, koliki je rizik da dobije bolničku infekciju, koliki su izgledi za potpuno izlječenje. Neće se gubiti hodnicima hodajući s uputnicom u potrazi za mjestom gdje može obaviti određenu dijagnostičku pretragu, nego će svaka bolnica morati imati jasne putokaze za pacijente.

'Napravili smo kategorizaciju, što znači da smo na temelju podataka izmjerili kvantitetu i podijelili bolnice. Sada krećemo u mjerenje kvalitete. Kategorizacijom bolnica napravili smo red i plan kojim su određene smjernice za razvoj svake bolnice. To konkretno znači da neki politički moćnik više neće moći reći ''ajmo mi obrazovati doktora, nabaviti sofisticiranu opremu' i onda obavljati 30 operacija godišnje. Kategorizacijom smo jasno odredili kojoj bolnici treba još bolja oprema. Kategorizacija ne znači da je neka bolnica niže kategorije loša, akreditacijom ćemo dobiti kvalitetu i može se pokazati da se neka operacija u bolnici kategorije III izvodi jednako kvalitetno kao i u bolnici kategorije I', rekao je Milinović.

Ravnatelj zagrebačke bolnice Sveti Duh dr. Miran Martinac smatra, pa, da je njegova bolnica neopravdano svrstana u kategoriju II i da je trebala dobiti status nacionalne bolnice i o tome će pokušati razgovarati na sastanku s ministrom koji je zatražio za sljedećii tjedan.