ZADARSKI MIMOHOD

Kalmeta prosvjed branitelja iskoristio za napad na SDP

12.02.2011 u 13:56

Bionic
Reading

Zajednica branitelja Zadarske županije, s mirnog prosvjeda na prepunom Narodnom trgu u Zadru, uputila je danas protest nadležnim institucijama Republike Hrvatske zbog učinjenog propusta u slučaju vukovarskog branitelja Tihomira Purde

Zadarski branitelji smatraju da su ministarstvo pravosuđa i ministarstvo unutarnjih poslova trebali upoznati branitelja Tihomira Purdu s Interpolovom tjeralicom. Pozvali su se i na Deklaraciju o Domovinskome ratu u kojoj između ostaloga stoji da će Hrvatska svim svojim braniteljima, obiteljima poginulih i stradalnicima Domovinskoga rata osigurati punu zaštitu, dostojanstvo i skrb.

'Pozivamo sve institucije RH da u skladu s točkom 7. Deklaracije o Domovinskome ratu da svim sredstvima čuvaju i promiču u svijetu načela o Domovinskome ratu te preispitaju odnosi sa Republikom Srbijom i ne dozvoli izjednačavanje žrtve i agresora u čemu se Srbija zdušno zalaže', poručili su.

Također pozivaju da ministarstvo branitelja zaštititi branitelje od daljnjih progona, pruži pravnu pomoć braniteljima Tihomiru Purdi i Veljku Mariću te financijsku pomoć njihovim obiteljima.

'Želimo iskazati punu podršku braniteljima Tihomiru Purdi i Veljku Mariću, našim generalima u Haagu Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku te generalima Mirku Norcu, Branimiru Glavašu i Tomislavu Merčepu', poručio je u ime Zajednice branitelja Zadarske županije Davor Prtenjača

Na kraju skupa Prtenjača je citirao riječi pape Ivana Pavla II. koje je izrekao za posjeta Zadru – 'oprostiti ne znači zaboraviti jer kad bismo zaboravili ne bismo imali što praštati' - te pozvao sve nazočne na mimohod središtem Zadra i misu u katedrali Svete Stošije.

Skupu je nazočio i ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta koji je rekao da je došao dati potporu braniteljima kao vladin izaslanik, ali i građanin i branitelj.

'Mogu kazati da se čini sve i da predsjednica vlade čini sve, da se to sve skupa dobro završi. Hrvatske institucije, odnosno Državno odvjetništvo, donijelo je odluku nakon provedenih aktivnosti da je Tihomir Purda nevin i zato svi očekujemo da se što prije vrati u Hrvatsku jer je nevin i nevino je zatočen u BiH', rekao je ministar Kalmeta.

Ministar Kalmeta u Zadru se obrušio na SDP. 'Kada istrage dođu do vrata SDP-a nema što ne rade. Najradije bi sve zapalili samo da to stane. Ako smo rekli da nema nedodirljivih i da svatko tko je pogriješio mora odgovarati onda to moraju i oni. Drugi primjer je kada je u Saboru izglasan zakon o sukobu interesa gdje su oni bili protiv toga. Zašto je to tako ako nešto ne kriju', rekao je Božidar Kalmeta