VEKIĆ NAJAVIO PROSVJED

'Dolazimo na Markov trg pa da vidimo tko će nas maknuti!'

12.02.2011 u 12:50

Bionic
Reading

Bivši ministar unutarnjih poslova i predsjednik stranke Hrvatska straža Ivan Vekić izjavio je danas u Osijeku kako, nakon nedavnog obavijesnog razgovora u Županijskom državnom odvjetništvu, ne zna do koje se pozicije stiglo u prosudbi njegove eventualne krivnje ili nedužnosti, ali ima dojam da je osumnjičen

Tijekom današnje promocije svoje nove knjige 'Polje puno krizantema' u osječkom HNK-u Vekić je, na upite novinara o obavijesnom razgovoru, ponovio kako ne želi govoriti o pojedinostima slučaja, ali da poziv na razgovor u DORH može značiti da ga se poziva kao svjedoka, što mu, kako tvrdi, nije rečeno, ili kao osumnjičenika. Dodao je kako se 'osjećao kao osoba na koju je pala sumnja da je počinio neke od kaznenih djela koje bi svrstao u teška kaznena djela, jer se radi o ratnim zločinima'.

Kazao je kako ne želi govoriti u kojoj je mjeri to činjenično utemeljeno, ali da se smatra osumnjičenom osobom jer, rekao je, 'živimo u doba kada je dovoljno da se pojavi samo tračak neke sumnje, pa da se bude uhvaćen u mrežu iz koje se lako ne izlazi'.

Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je kako je očekivao poziv na obavijesni razgovor. Ocijenio je da su nakon smrti bišveg predsjednika Franje Tuđmana, koji je bio relativna zaštita braniteljima, 'stvari počele kretati krivim tokom'. Zapitao je i zašto se o njegovoj eventualnoj krivnji ne očituju njegove kolege iz tadašnje Vlade demokratskog jedinstva, tadašnji premijer Franjo Gregurić i ostali ministri.

Na upit novinara smatra li da ta istraga vodi prema potpredsjedniku Hrvatskog sabora Vladimiru Šeksu, Vekić je kazao kako su s njim razgovarali osječki županijski i općinski državni odvjetnik, da je razgovor bio 'iznimno korektan' te da je zaključio da nikome od branitelja ne žele učiniti zlo.

Na novinarski upit tko je odgovoran za to što branitelja Tihomira Purdu nitko nije obavijestio da se nalazi na tjeralici, Vekić je odgovorio 'vlast', ocijenivši kako je Purdu 'policija morala obavijestiti'.

Kazao je kako je on 'dovoljno iskusan' te da nakon Domovinskog rata niti jednom nije išao u inozemstvo, dodavši kako se ne boji eventualnog uhićenja.

Vekić je najavio i prosvjed branitelja na Markovom Trgu u Zagrebu, kazavši kako je datum već dogovoren, ali ga nije želio iznositi u javnost. To je Trg Svetog Marka i nas, i to ćemo uskoro pokazati, pa da vidimo tko će nas s tog Trga maknuti, jer je već sve prevršilo svaku mjeru, rekao je Vekić.