Hrvatska SABOR O SUKOBU INTERESA

'Vlada ovim zakonom Sabor pretvara u prčiju!'

Sabor je nakon sukoba predsjednika Sabora Luke Bebića i potpredsjednika Vladimira Šeksa nastavio s raspravom o novom prijedlogu Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Prema njemu bi se Povjerenstvo za sukob interesa profesionaliziralo, a svi državni dužnosnici mu moraju uz imovinske kartice priložiti i bankovne račune

Zakon je predstavio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i rekao da zakon ima preventivnu funkciju 'da se ne sukobe privatni i javni interesi' te da se on samo s državnih dužnosnika širi i na predsjednike uprava tvrtki koji su u većinskom državnom vlasništvu.

'Dužnosnik mora biti potpuno posvećen svom poslu', rekao je Bošnjaković i rekao da će se novim zakonom bolje kontrolirati imovinske kartice, koliko tko posjeduje pokretnina i nekretnina: 'Velika novina jest da dužnosnici moraju dozvoliti da im se mogu provjeriti bankovni računi, da se vidi imaju li ušteđevinu itd. Velika novina je i depolitizacija i profesionalizacija Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, da ima pet članova i da budu profesionalci sa stručnom službom.'

Kao sankcije za nepoštivanje zakona uvodi se opomena, uskrata plaće i objava da je netko prekršio zakon te tada i poziv da ga se razriješi ili da podnese ostavku.

IDS-ov Damir Kajin ne može shvatiti da ovaj zakon predlažu ljudi koji su posljednjih sedam godina u Vladi: 'Ako je ovakav zakon uvjet EU-a, neka nam kažu gdje egzistira ovakav zakon u EU-u. Čuo sam da je zakon prepisan od Bugara i Rumunja, ako je tako, kakav je dojam europskih država o nama? Ovaj parlament se ovakvim zakonom pretvara u prčiju!'

Kajin smatra da se ovim zakonom 'prepušta moć Vladi, nevladinim udrugama, kapitalu i spinovima'. 'Hrvatska je što se sukoba interesa tiče tu gdje je, pokradena ona ili ne. Pustimo na stranu bankarsku tajnu, neće mi to teško pasti, ali tko će provjeravati novac u inozemstvu koji je iznesen, i to je izneseno oko jedne milijarde eura?' zapitao je Kajin kolege u Saboru i nastavio:

'Ovu državu nisu pokrali zastupnici, izvršna vlast jest, a Sabor je usvajao po diktatu naručene zakone koje su pogodovale kompanijama za njihov monopol. Nisu svi u politici lopovi!' Kajin se zapitao hoće li članovi tog povjerenstva, koje je nazvao 'parapovjerenstvo', imati različite pozicije prema oporbi i Vladi?

Za riječ se javio i šef SDP-a Zoran Milanović i rekao da se slaže gotovo sa svime što je rekao Kajin i dodao da tim zakonom 'Hrvatska postaje manja i slabija država'.

'Mi ne možemo dopustiti da jedno moćno i parapravosudno tijelo bude uvjet za ulazak u EU. To tijelo bira parlamentarna većina i ovo je trebalo napraviti puno ranije, mjesecima ranije, ako ne i sedam godina prije. Opozicija mora biti glasnija i arogantnija ako hoćete u tom tijelu!' rekao je Milanović i rekao da može biti dogovor da se to tijelo bira dvotrećinskom većinom. Kaže da ni to ne bi bilo dobro, ali da ispod toga ne mogu ići.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još