LLORET DE MAR ODLAZI U PROŠLOST?

'Ostani u Hrvatskoj': Maturalci već od 1.500 kuna

10.02.2011 u 13:58

Bionic
Reading

S obzirom na drastičan pad od čak 13 posto domaćih turista prošle godine, ali i prazne džepove potencijalnih Hrvatskih turista, HTZ i resorno Ministarstvo krenuli su u ofenzivu na hrvatske goste

Severinu otkazali zbog štednje

Košarica koju je Severeina dobila iz Hrvatske turističke zajednice rezultat je štednje, tj. prenamjene sredstava, pojasnio je Damir Bajs za tportal. Naime, Severina je u Beogradu trebala nastupati u sklopu večeri Hrvatske turističke zajednice. Nastup je, iako je ugovor već bio potpisan, otkazan.

Bajs kaže da su otkazane glazbene večeri u svih šest zemalja u kojima su se trebale održati u sklopu manifestacije Hrvatski turistički dan. Koliko su Severini za nastup u Beogradu trebali platiti, Bajs nam nije znao odgovoriti, no kaže da se na otkazivanju cijele akcije uštedjelo pola milijuna eura koji su potom utrošeni na akciju Krila Hrvatske.

Ministar je naglasio da HTZ nema namjeru angažirati poznate face za promociju naše zemlje te da nema govora da je nastup Severini otkazan po naputku premijerke. Naime, najpoznatija hrvatska zabavljačica i premijerka Kosor ne njeguju dobre odnose te su se nekoliko puta preko medija i prepucavale.

Kao i uvijek slijedeći europske trendove, i Hrvatska će se okrenuti snažnom privlačenju domaćih gostiju. Ostani u Hrvatskoj i Upoznaj Hrvatsku akcijske su mjere kojima će Hrvatska turistička zajednica s Ministarstvom turizma mamiti Hrvate da ne putuju preko granice već da ostanu u zemlji.

Maturalci već od 1.500 kuna

Tako su smislili ove dvije akcije misleći na prazne džepove roditelja koji padaju u nesvijest pri pomisli na maturalno putovanje svojih potomaka u 'daleku' Španjolsku ili pak Češku. 'Ostani u Hrvatskoj' akcija je kojom će se ravnatelje škola poticati da svoje đake na ekskurzije vode upravo na lokacije u Hrvatskoj. Preko turističkih agencija, Ministarstvo će sa 200 kuna subvencionirati svakog đaka koji se odluči maturalac provesti u Hrvatskoj; roditeljima jeftinije, a hoteli puni i izvan sezone.

Tako će, doznajemo, maturalci trajati pet dana, tj. četiri noćenja, a učenici će odsjedati u hotelima s dvije ili tri zvjezdice. No koje su to lokacije koje bi trebale zamijeniti ludi noćni život u španjolskom Lloret de Maru, prekrasnu povijesnu jezgru Praga ili tuniske dine? U HTZ-u pojašnjavaju da će učenici iz kontinentalne Hrvatske maturalce provoditi u Dalmaciji i Istri, oni pak iz Dalmacije u središnjoj Hrvatskoj. Tako će najatraktivnije lokacije biti na prvom mjestu Dubrovnik, Istra te Varaždin.

Očekuje se da će čak jedna trećina maturanata svoje putovanje provesti upravo u Hrvatskoj. Hoće li oni time biti zadovoljni, sumnjamo, no njihovi roditelji zasigurno hoće. Osim brige manje što im 17-godišnje dijete jezdi Europom, maturalci u Hrvatskoj bit će osjetno jeftiniji; njihova će cijena biti već od 1.500 kuna naviše.

Turizam u neturističkim regijama

Akcijski plan Upoznaj Hrvatsku odnosi se pak na turističke ture neturističkim dijelovima Hrvatske, poput Slavonije. Programi će biti tematski, vezat će se na

manifestacije, ali i interesne grupe. Tako će ljubitelji arheologije i povijesti obilaziti arheološke lokalitete, ljubitelji ptica moći će omiljene životinje promatrati u njihovom izvornom staništu (u svijetu popularni 'bird watching'), a vinoljupci će uživati u vinskim turama.

'Konkurenti rade na tome da sačuvaju domaće goste. Čak je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy naložio svojim suradnicima da godišnje odmore provedu u Francuskoj', rekao je ministar Bajs i dodao da je u Hrvatskoj tek 13 posto domaćih gostiju, dok je u Francuskoj taj postotak nevjerojatnih 60 posto.