JAŠAREVIĆ TVRDI:

'Protiv branitelja se vodi specijalni rat'

10.02.2011 u 13:57

Bionic
Reading

'Braniteljska akcija', ime je novog pokreta hrvatskih branitelja, predstavljena na konferenciji za novinare, a nastala, kako tvrde, "slijedom novonastale situacije vezane uz pravni teror nad hrvatskim braniteljima, posebice nad Veljkom Marićem i Tihomirom Purdom'

Jedan od osnivača pokreta Damir Jašarević, predsjednik Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara, pročitao je proglas 'Braniteljske akcije', u kojem stoji kako je 'činjenica da su branitelji izloženi posvemašnjem napadu na vlastitu egzistenciju, moglo bi se reći i jačem nego 1991. jer je riječ o razvijenim oblicima specijalnog rata nametnuta od stranih sila i njihovih ekspozitura u Srbiji, BiH, ali nažalost i u samoj Hrvatskoj'.

Zbog činjenice da su stvaratelji suvremene Hrvatske, nastale na žrtvama Ovčare i Škabrnje te na svim znanim i nažalost neznanim žrtvama diljem Hrvatske, te činjenice da je velik broj udruga i političkih stranaka ogrezao u materijalnoj i političkoj korupciji i klijentelizamu, stvoren je općehrvatski pokret 'Braniteljska akcija', kazao je Jašarević

U toj akciji su branitelji i stradalnici sa svih hrvatskih područja - mladi, radnici i seljaci, profesori i studenti - ljudi nezadovoljni podaničkom i beznadnom politikom hrvatske političke elite okupljene u strankama, partijama i zajednicama te djelovanjem društva, odlučili nastaviti projekt neovisne, suvremene i uljuđene Hrvatske, stoji u proglasu koji je pročitao Jašarević.

Naglasio je da novi pokret nije samo braniteljski već svih hrvatskih građana koji Hrvatsku smatraju svojom državom nastalom na vrijednostima Domovinskog rata. Ocijenio je da su branitelji 'izloženi pravnom i pravničkom teroru iz Srbije i metodama specijalnog rata radi destabiliziranja Hrvatske" te da branitelji traže da Hrvatska tomu kaže dosta i vrati se temeljima na kojima je nastala, a to su vrijednosti Domovinskog rata.

Branitelji i stradalnici Domovinskog rata su sastavni dio našeg društva, a udruge iz Domovinskog rata nisu opravdale svoje postojanje, naglasio je i dodao da su one preskupe za ovo društvo. Najavio je i prvi potez 'Braniteljske akcije' - sutrašnji prosvjed ispred veleposlanstva Bosne i Hercegovine u Zagrebu zbog slučaja Purda

U ovom trenutku ni BiH ne može prikriti svoje sudjelovanje u tom postupku, istaknuo je i ocijenio da se 'Srbija i BiH razračunavaju preko hrvatskog branitelja Purde i Hrvatske'. Mi to nećemo dopustiti i stoga od hrvatske diplomacije tražimo da hitno pozove hrvatskog veleposlanika u Sarajevu na konzultacije, dodao je.

Od pravosuđa BiH tražimo da Tihomira Purdu zbog teškoga zdravstvenog stanja premjesti u zatvorsku bolnicu u Sarajevu, rekao je i zamjerio hrvatskom pravosuđu što to još nije zatražilo od vlasti u BiH. Jašarević smatra da je hrvatsko ministarstvo pravosuđa posve zatečeno novonastalim okolnostima u slučaju Purda.

'Naši Purda i Marić nisu uhićeni, već su oteti od strane suverene zemlje', rekao je i dodao da će se i za Veljka Marića, zatočenika u srbijanskom zatvoru zbog optužbi za ratni zločin, održati uskoro i prosvjed u Grubišnu Polju.

Jašarevićeve riječi poduprli su i Valentina Antolić, bivša pripadnica 204. vukovarske brigade, te Miro Moro, bivši pripadnik 4. gardijske brigade. Oni su istaknuli da pokret nema političke i druge ambicije osim ujedinjenja hrvatskih branitelja iz svih dijelova zemlje.