SWOBODA VS. ORBAN

'Ne treba Hrvatskoj slati signale da je posao gotov'

10.02.2011 u 13:13

Bionic
Reading

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da je potrebno zadržati dovoljno jak pritisak na Hrvatsku da završi preostali posao u pristupnim pregovorima da bi mogla ući u Europsku uniju bez verifikacijskog mehanizma i da je neproduktivno slati joj signale da je posao već gotov, što je, po Swobodi, učinio mađarski premijer Viktor Orban

'Hrvatska je u završnoj fazi pregovora, ali je vrlo neodgovorno od premijera Orbana da kaže da možemo sve zaključiti u travnju jer ima još dosta posla do završetka. Mislim da trebamo Hrvatskoj dati poticaj da odradi preostali posao u

predstojećim tjednima', rekao je Swoboda u razgovoru sa skupinom novinara uoči plenarne sjednice Europskog parlamenta sljedeći tjedan u Strasbourgu, na kojoj će zastupnici raspravljati i glasati o prijedlogu rezolucije o napretku Hrvatske.

Swoboda je rekao da je u srijedu razgovarao s povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom, koji je 'vrlo nezadovoljan' takvim najavama. 'Ne volim govoriti u ime drugih, ali Fuele je bio vrlo nezadovoljan što se daju znakovi da su stvari manje-više gotove', rekao je Swoboda. Dodao je da treba pričekati 11. ožujka, kada će Europska komisija dati ocjenu ispunjava li Hrvatska mjerila u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava te da ne treba prejudicirati stvari.

'Znamo da čelnici vlada vole biti glavni, ali prvo Komisija mora reći svoje mišljenje. Hrvatska na dan ulaska u EU mora biti bolja nego što su to sada Bugarska i Rumunjska. Mora se odraditi borba protiv korupcije. Mi smo pozitivni prema Hrvatskoj, ali je apsolutno potrebno zadržati dovoljno jak pritisak na Hrvatsku, jer jedino tako se može izbjeći da uđe u EU bez verifikacijskih mehanizama', kakve su dobile Bugarska i Rumunjska kada su ulazile u EU, rekao je Swoboda

'ORBAN JE REKAO ŠTO MISLI'

Nakon što je izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda izjavio u Bruxellesu da je neproduktivno Hrvatskoj slati signale da je posao već gotov što je, po Swobodi, učinio mađarski premijer Viktor Orban, hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković novinarima je nakon sjednice vlade kazao: 'Premijer Orban je rekao što misli, a i mi vjerujemo da ćemo završiti pregovore do lipnja i sve ćemo učiniti, uzdajemo se u svoje snage, a ja se ne bih želio upuštati u ovu polemiku'.

Mađarski premijer Orban izjavio je u utorak u Zagrebu nakon razgovora s premijerkom Jadrankom Kosor da će Hrvatska u travnju dobiti datum završetka pristupnih pregovora s EU-om.

'Ožujak bi trebao biti mjesec uspjeha, a u travnju bismo trebali dobiti datum završetka pregovora. Ako to ne učinimo sad, pristupanje će se prolongirati', rekao je tom prigodom Orban. Upitan na koliko bi se pregovori, koji su počeli u listopadu 2005, u tom slučaju mogli prolongirati, Orban je odgovorio: 'Nema potrebe prognozirati jer ćemo imati datum u travnju.'

Swoboda je istaknuo da će njegovo izvješće, koje će sljedeći tjedan biti prihvaćeno kao rezolucija o napretku Hrvatske, biti posljednje i oprezno je izrazio nadu da se pregovori mogu završiti u lipnju, a onda bi on u listopadu mogao predložiti Europskom parlamentu da dade suglasnost za dovršetak pregovora, što je preduvjet za potpisivanje pristupnog ugovora i njegovu ratifikaciju u zemljama članicama.

S obzirom na negativan razvoj događaja u regiji, primjerice u Albaniji i Makedoniji, u kojima se ne poštuju ni osnovna načela demokratskog ponašanja, utoliko je važnije da Hrvatska svojim primjerom pokaže da je moguće ući u EU kada se obavi tražena zadaća, rekao je Swoboda.

Swoboda je rekao da je na prijedlog rezolucije, koji je 26. siječnja izglasan na vanjskopolitičkom odboru EP-a, podneseno vrlo malo amandmana i da ne očekuje nikakve bitne promjene u tome tekstu. Rekao je da je on osobno podnio dva amandmana i da se u jednom od njih traži ubrzanje suđenja za ratne zločine pred domaćim sudovima.

U prijedlogu rezolucije koji je prihvaćen većinom glasova ističe se da je moguće završiti pristupne pregovore u prvoj polovici 2011. ako Hrvatska nastavi s odlučnom provedbom reformi u preostalim poglavljima.

'Pristupni pregovori s Hrvatskom mogu biti zaključeni u prvoj polovici 2011. godine pod uvjetom da se odlučno nastavi s potrebnim reformama, posebice u jačanju javne uprave i pravosuđa, nastavku borbe protiv korupcije, osiguranju održivog povratka izbjeglica, u području pune suradnje s ICTY-jem i nastavku privatizacijskog procesa te prihvaćanja planova restrukturiranja za brodogradilišta u poteškoćama', kaže se u prijedlogu rezolucije.