Hrvatska MISLI SRB

'Više smo u političkoj nego gospodarskoj krizi'

Saborski zastupnik HSP-a Daniel Srb ocijenio je danas da primjena Vladina Programa gospodarskog oporavka ne daje očekivane učinke, istaknuvši kao uzrok tome krizu upravljanja državom, odnosno političku krizu koja blokira sve pokušaje izlaska iz gospodarske krize

'Moramo izaći iz političke krize da bi izašli iz gospodarske krize, a takva situacija bit će prisutna do parlamentarnih izbora', izjavio je Srb na konferenciji za novinare.

Iznio je stav HSP-a po kojemu 300 dana od predstavljanja i početka primjene Programa gospodarskog oporavka nije riješeno ni jedno pitanje koje je tada označeno kao glavna opasnost za državne financije i gospodarstvo te društvo u cjelini.

Stabilnost javnih financija i dalje je narušena, o čemu, kaže Srb, svjedoči podatak o 14 milijardi kuna proračunskog deficita, porast vanjskog duga i nezaposlenosti, nastavljen je pad BDP-a te rast siromaštva.

'I 300 dana od primjene Programa imamo negativnu situaciju u svim točkama koje su navedene kao glavne opasnosti ako se Program ne primjenjuje', poručio je. Nikakve učinke, dodao je, nisu dali ni zakonski propisi, poput Zakona o očuvanju radnih mjesta i Zakona o poticanju prodaje stanova, te spajanje državnih agencija i fondova, a financijske uštede, uvjeren je, neće dati ni objedinjavanje javne nabave.

Srb ne očekuje ni da će Vlada poboljšati upravljanje državnim poduzećima time što će umjesto političara u njihovim nadzornim odborima sjediti stručnjaci. 'To je samo pokriće da politika i nakon parlamentarnih izbora zadrži svoj utjecaj u nadzornim odborima', ocijenio je.

'Glavni je problem što smo više u političkoj nego u gospodarskoj krizi, jer je i dovela do blokade sustava koji je počeo odlaskom bivšeg premijera Sanadera i otvaranjem brojnih afera', naglasio je Srb.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još