IUSTITIA ET PAX UPOZORAVA

'Prodaja banaka i Ine je džeparac prema privatizaciji voda'

09.02.2011 u 13:39

Bionic
Reading

'Transformacija Hrvatskih voda u trgovačko društvo moglo bi biti pogodovanje krupnom kapitalu', zaključak je sisačkog biskupa Vlade Košića, predsjednika Komisije Iustitia et pax

Izmjena Zakona o vodama ponovno je nagnala čelnike Iustitie et pax da upozore javnost na važnost tog resursa. Zabrinuti su zbog preustroja javne ustanove Hrvatske vode u trgovačko društvo, čime se, smatraju, otvara vrata privatizaciji vodnih resursa u Hrvatskoj.

Neven Šimac, član komisije kritizirao tranzicijski odnos prema vlasništvu za koje svi misle da nema socijalnu funkciju te istaknuo da je Hrvatska upala u neoliberalnu zamku misleći da sve treba privatizirati. Čelnici komisije tvrde da je prodaja hrvatskih banaka ili pak Ine 'đački džeparac' prema onome što bi mogla biti rasprodaja vodnih resursa.

Iustitia et pax smatra da će transformacijom Hrvatskih voda u trgovačko društvo cijena vode za građane neizbježno rasti jer, pojašnjavaju, d.o.o. treba platiti porez za usluge. Apeliraju na saborske zastupnike i Vladu da Zakone koji se tiču vode ne donose po hitnom postupku, nego čak i da odugovlače te javnost i stručnjake uključe u raspravu.

U svom proglasu koji potpisuje biskup Košić apelira se na stručnjake, koji su se 'dali ušutkati u začuđujućoj mjeri' ili se ne usude javno istupati, da udruže svoje znanje i daju doprinos u obrani tog, gotovo posljednjeg 'obiteljskog srebra'.

'Javni sektor ima smisla; država ne mora biti loš gospodar i gospodarstvenik', zaključio je Košić.