BURNO U SABORU

Poslušajte kako Burić šalje Šeksa psihijatru

09.02.2011 u 10:18

Bionic
Reading

Prva točka dnevnog reda Sabora najprije je izazvala je napetosti između zastupnika HDZ-a i HNS-ove predsjednice Nacionalnog vijeća za praćenje pregovora s EU-om Vesne Pusić na temu europskih fondova. Ubrzo je došlo do svađe i teških riječi na relaciji HDZ-SDP i to na temu (ne)europskog ponašanja

Vesna Pusić je u saborskoj raspravi o Planu usklađivanja hrvatskog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU-a rekla da je Hrvatska jedna od najlošijih zemalja što se tiče korištenja fondova EU-a.

'Prema podacima koje imam od 21. siječnja, relativno dobro smo koristili fondove koji se bave plaćanjem stranih konzultanata, a relativno slabo fondovima za financiranje projekata u Hrvatskoj', rekla je Pusić i naglasila da smo od 283,5 milijuna eura iskoristili 64 milijuna, odnosno 23 posto.

'Očito je, prema ovim podacima, da nećemo uspjeti iskoristiti sredstva. Ako smo dosad iskoristili 64 milijuna eura, ima tu prostora da se oko 100 milijuna eura iz pretpristupnih fondova podijeli i rasporedi općinama, gradovima i županijama da bi mogli pripremati projekte kojima će se kandidirati za strukturne fondove', predložila je Pusić.

HDZ-ovac Gordan Jandroković tvrdi da nije točno da je Hrvatska među najlošijim zemljama u korištenju pretpristupnih fondova te da smo čak dobili pohvale Europske komisije po tom pitanju: 'Hrvatska je među boljim zemljama u iskorištavanju fondova u usporedbi sa zemljama u zadnjem valu. To se svakodnevno mijenja. Jedan projekt može dići iskoristivost fondova na 70 posto. Nema razloga za paniku.'

IDS-ovac Damir Kajin rekao je da je jasno da se najviše trošilo na konzultantske tvrtke iz Europske unije jer je to, prema njegovom mišljenju, način da se novac vrati natrag u Uniju.

ŠEKS PREKINUO STAZIĆA U NAPADU NA HDZ

SDP-ov Nenad Stazić rekao je da Hrvatska neće u EU ući još 50 godina ako se ne budu ponašali europski te je za primjer dao napad HDZ-ovog Dujomira Marasovića na SDP-ovog Željka Jovanovića:

'Znate, Europa ima svoj standard u poštivanju manjina i neće tako šutke preći preko toga kada jedan istaknuti član HDZ-a u Splitu izvrijeđa Jovanovića zbog njegove nacionalnosti. Šovinističkih budala ima svugdje i uvijek će imati ispade, a kad takve ispade ima jedan istaknuti član HDZ-a bez osude, e onda je to problem', rekao je Stazić i nastavio nabrajati primjere 'neeuropskog' ponašanja.

Kada se dotaknuo HDZ-ovog Andrije Hebranga i njegovog prijedloga da se progone koministički zločini nakon čega je vrlo brzo reagirao ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, prekinuo ga je potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks s tvrdnjom da se ne drži točke dnevnog reda. Stazić je još nekoliko puta pokušao nastaviti, ali mu je Šeks oduzeo riječ.

Nakon toga SDP-ova Milanka Opačić zatražila je pauzu da se klub SDP-a dogovori o nastavku sjednice. U nastavku je prigovorila da Šeks SDP-ovim zastupnicima redovito oduzima riječ i da je to nedemokratski.

'Parlament je mjesto gdje se govori i jedino što imamo je govor, i onda nam se jedini mehanizam svako malo oduzima. Kada je riječ o uvredljivom govoru treba se zaustaviti, ali kod Stazića nije bilo riječi o tome. Mi ćemo se i dalje boriti za slobodu govora u parlamentu i kad se neki od nas ne slažu s time', rekla je Opačić nakon pauze i dodala: 'Oduzimanje riječi je smisao nekih drugih država i drugih sistema.'

Šeks je na to još uvijek mirno odgovarao i rekao: 'Tema dnevnog reda nije ponašanje članova HDZ-a na konferencijama za tisak, i zbog toga što je Stazić želio govoriti o konferenciji za tisak u Splitu i o tome što govorio o Hebrangu i neeuropskom ponašanju članova HDZ-a, oduzeo sam mu riječ jer sam dužan poštovati poslovnik koji je ustav za ovaj Sabor.'

Nije ovo Hyde Park corner da se govori o čemu se hoće, zato imamo dnevni red i poslovnik i štitit ću ih uvijek!' - zaključio je sve nervozniji Šeks.

Poslušajte audio zapis sukoba Burića i Šeksa.

A Šeks je oduzeo riječ i HDSSB-ovom Dinku Buriću, inače liječniku, koji mu je rekao da je u posljednje vrijeme sve nervozniji i da se ponaša kao 'lucky Nuke' te mu dao papir koji je trebao predstavljati uputnicu za psihijatrijsko liječenje: 'Mene sad ne kao zastupnika, nego kao liječnika, ovo sve dovodi do zaključka da vam uputim uputnicu za psihijatrijsku pomoć. I to zbog visoke razine usuglašenosti preporučam vam psihijatra doktora Stanimirovića!'

Šeks je na to potrgao papir, ostao miran i rekao da takvo ponašanje ne zavređuje niti opomenu 'jer ne bi imala smisla'