ODLUKA U BIH

Ostaje li Purda u pritvoru?

09.02.2011 u 09:33

Bionic
Reading

Pred sudom Bosne i Hercegovine u srijedu će se održati rasprava o produljenju ekstradicijskog pritvora hrvatskom branitelju Tihomiru Purdi, na kojemu će obrana ponoviti zahtjev za njegovim puštanjem na slobodu, potvrdio je u ponedjeljak za Hinu Purdin odvjetnik Josip Muselimović

'Mi smo se već temeljito očitovali i nedvojbeno dokazali da u radnjama gospodina Purde nema ni jednoga kaznenog ni materijalnog dokaza o počinjenom kaznenom djelu, na temelju čega su se stekli uvjeti ne samo za odustajanje od kaznenoga progona nego i puštanje gospodina Purde iz pritvora' rekao je Muselimović. Dodao je kako će ponovno zatražiti puštanje Purde iz pritvora.

Prema njegovim riječima, zahtjev Srbije za produljenje ekstradicijskog pritvora predstavlja 'poniženje pravosudnog i državnog sustava Republike Hrvatske', jer Srbija zahtjevom ignorira nalaze državnog odvjetništva iz Osijeka koje je nakon izvida i ispitivanja svjedoka ocijenilo da ne postoje dokazi koji povezuju Purdu s navodnim ratnim zločinom iz 1991. godine nad pripadnicima JNA.

Odvjetnik Muselimović smatra da je nadležnost Srbije za vođenje kaznenoga postupka prestala kada je Srbija Hrvatskoj ustupila kazneni spis.

Državno odvjetništvo BiH zatražilo je od suda BiH da se Purdi produlji ekstradicijski pritvor do šest mjeseci zbog procjene da će postupak odlučivanja o zahtjevu Srbije za Purdinim izručenjem potrajati te da ga neće biti moguće dovršiti do 14. veljače, kada istječe privremeni 40-dnevni ekstradicijski pritvor koji mu je ranije određen.

Istodobno, srbijansko državno odvjetništvo navelo je da raspolaže Purdinim priznanjem koje ga tereti za ratne zločine zbog čega mora postupati u skladu sa zakonom i tražiti njegovo izručenje od BiH.

Odvjetnik Muselimović i sam Purda su na sudu BiH istaknuli kako su dokazi protiv njega pribavljeni na nezakonit način zlostavljanjem u srbijanskom logoru te uz teška kršenja međunarodnih pravnih normi.