VLADA PREDLAŽE

Stranke će za izbore morati otvoriti poseban račun

08.02.2011 u 15:32

Bionic
Reading

Na sjednici Vlade sazvanoj isključivo zbog pitanja završetka pregovora za ulazak u Europsku uniju predstavljen je Zakon o sprečavanju sukoba interesa. Prema njemu će, rekla je premijerka Kosor, ministri 'morati staviti sve na stol ako se žele baviti ovim poslom i dati ostavku ako su što skrili'

'Želim reći da smo se odlučili na zakon koji daje čvrste okvire i nakon njega neće biti sve isto što i prije. Bez obzira na protivljenja, kojih ima mnogo, mi idemo s tim zakonom koji jamči veću transparentnost i odgovornost šireg kruga ljudi koji ulaze u krug dužnosnika. Ako se žele baviti ovime, moraju sve staviti na stol i dati puni uvid ne samo u imovinu, nego i u račune u bankama, u svu imovinu', rekla je Jadranka Kosor na sjednici Vlade sazvanoj zbog završetka pregovora za ulazak u EU. Redovna sjednica u četvrtak ovime nije odgođena.

Kosor je sigurna da Zakon o sprečavanju sukoba interesa može biti moćno oružje u borbi protiv korupcije: 'Na svakom ministru je da podnese ostavku ako je bilo što zatajio.' Zakon se, osim na državne dužnosnike i tvrtke u stopostotnom državnom vlasništvu, odnosi i na predsjednike uprava svih tvrtki koje su većinski u državnom vlasništvu

'Zakon o sprečavanju sukoba interesa će, vjerujem, već sutra doći na dnevni red Sabora i do kraja tjedna moglo bi biti glasovanje, te će zakon dio paketa biti poslan u Bruxelles', rekla je Kosor.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je da će se ovim zakonom spriječiti mogućnost da privatni i osobni interes nadvlada javni.

'Rukovodeći službenici moraju potpasti pod ovaj zakon i dostaviti izvješće o svom imovnom stanju, tu se radi o osjetljivim funkcijama i važno je da budu u ovom zakonu', rekao je Bošnjaković i ponovio da će Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa biti depolitizirano, s time da će predsjednik Povjerenstva morati biti diplomirani pravnik s iskustvom. I on je rekao da je jedna od zakonskih sankcija - ostavka.

SVI KOJI ŽELE U IZBORNU UTRKU MORAJU OTVORITI POSEBNE RAČUNE

Ministar uprave Davorin Mlakar rekao je da se u Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe donose bitne izmjene u odnosu na tekst zakona koji je već pred drugim čitanjem u Saboru: 'Htjeli smo olakšati kandidatima na lokalnim razinama, ali usvojili smo neke sugestije i mislimo da svi koji ulaze u političku utakmicu moraju otvoriti posebne bankovne račune preko kojih se prikupljaju sredstva najranije godinu dana prije izbora.'

Ministar Gordan Jandroković rekao je da u Vladi 's optimizmom mogu reći da će 2011. godine završiti pregovore i potpisati ugovor o pristupanju EU-u'.

Kaže da je sad vrijeme da se građane bolje informira što im članstvo nosi kako bi na referendumu donijeli odluku žele li u EU. Niz aktivnosti za motivaciju građana podijelio je u dvije faze - medijsku, informacijsku i predreferendumsku.

KREĆE UVJERAVANJE GRAĐANA DA JE EUROPSKA UNIJA NAJBOLJI IZBOR

'Važno je objediniti sve informacije o učincima ispregovaranog i o učincima na život građana kada uđemo u Europsku uniju. Građane to najviše zanima i to pokazuje zrelost naših ljudi', rekao je Jandroković i najavio da će se uskoro izraditi i logo i glavne poruke za javnost.

Glavni pregovarač Hrvatske Vladimir Drobnjak naglasio je važnost informacijske kampanje i rekao da je to mnogo je više od konkretne strategije jer predstavlja komunikaciju koja može biti odlučujuća: 'Važno je da poruka bude jasna, ali je još važnije da bude činjenično točna.'

'U zadnje vrijeme suočeni smo s informacijama koje nisu činjenično točne. Pojavio se podatak da će teritorijalno more biti otvoreno za zemlje članice kada uđemo u EU, što nije točno! Naše more ostaje naše more', naglasio je Drobnjak.

Kosor je ponovno pozvala sve da im se pridruže i obznanila da je 'od sada svaki sat dio komunikacijske strategije' i da će za nju potrošiti 15 milijuna kuna.