IZMJENE KAZNENOG ZAKONA

'Vladajući strahuju od objektivnog informiranja'

08.02.2011 u 14:52

Bionic
Reading

Hrvatski socijaldemokrati (HSD) protive se najavljenim izmjenama Kaznenog zakona (KZ), koje ocjenjuju udarom na slobodu novinarske profesije i širenjem atmosfere straha i autocenzure

Riječ je o namjeri Vlade da izmjenom Zakona omogući sankcioniranje novinara i zatvorskim kaznama, navodi HSD u današnjem priopćenju ističući da je riječ o nerazumnom i u krajnjoj liniji štetnom potezu za interese Hrvatske. Iza toga

pokušaja, navode, stoji 'prije svega strah vladajuće političke garniture od objektivnog informiranja javnosti o sve većem broju korupcijsko-kriminalnih afera u koje je uključen sam državni vrh'.

Širenjem atmosfere straha i poticanjem autocenzure vladajuća elita u konačnici namjerava onemogućiti učinkovitu borbu protiv korupcije i kriminala, smatraju u HSD-u.

Umjesto najavljenih zakonskih izmjena, traže dosljednu primjenu postojećih zakona, među ostalog i Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela.

Podsjećaju i da su prije dvanaest dana podnijeli kaznenu prijavu protiv 'HDZ-a kao pravne osobe za neupitno počinjena djela odgovorne osobe (bivšeg predsjednika HDZ-a)', te se pitaju bi li se ovakve informacije uopće mogle objavljivati da je Kazneni zakon bio izmijenjen, kako se sada predlaže.

Smatraju da je traženje izgovora procesom pristupanja Europskoj uniji u najmanju je ruku neozbiljno, uz ocjenu da se bi se po prijedlogu ovog zakonskog nacrta prije moglo reći da je Hrvatska na putu pristupanja UAAR-u (Uniji arapskih autoritarnih režima), a ne Europskoj uniji.