BAČIĆ POSJETIO DVA BRODA

'Rafinerija može raditi ako se modernizira'

08.02.2011 u 13:42

Bionic
Reading

Nakon učestalih apela iz Slavonskog Broda da je zbog rada Rafinerije u Bosanskom Brodu zrak u tom gradu ozbiljno onečišćen, što dokazuju učestala prekoračenja graničnih vrijednosti sumporovodika, oba je grada Broda danas posjetio ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Branko Bačić

'Zaključak je da se Vlada RH, odnosno resorno ministarstvo aktivno uključi u postupak ishođenja ekološke dozvole koja će se izdati u tijeku postupka rekonstrukcije Rafinerije u Bosanskom Brodu. Mi ćemo na tom tragu i na sastanku koji ćemo danas imati u Bosanskom Brodu predložiti takav zaključak našim domaćinima iz susjedne države', rekao je novinarima ministar Bačić nakon sastanka s čelnicima Grada i Županije kojemu su nazočili i predstavnici Koordinacije građanske inicijative za čist zrak Slavonskog Broda.

Bačić je dodao da je drugi zaključak s današnjeg sastanka da se, pored postojeće automatske mjerne postaje u Slavonskom Brodu, postavi još jedna pokretna mjerna postaja koja bi mogla mjeriti kakvoću i čistoću zraka na području cijeloga grada, a po potrebi i čitave Brodsko-posavske županije.

Nakon sastanka u Slavonskom Brodu, ministar Bačić otišao je u Brod s druge obale Save da bi razgovarao s ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladenom Zirojevićem te ministricom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenkom Golić. U sklopu posjeta susjednoj državi Bačić će obići i pogone Rafinerije te će razgovarati s predstavnicima vlasnika, tvrtkom Optima grupa, i nadležnim ministrima o uključivanju hrvatske strane u postupak odlučivanja o modernizaciji postrojenja, sukladno ESPOO konvenciji, te o poboljšanju protoka informacija na svim razinama.

Bačić je također istaknuo da nitko nema ništa protiv gospodarskog razvoja u Bosanskom Brodu i susjednoj državi te rekonstrukcije i rada Rafinerije, dodavši da je to jedinstven zaključak s kojim su suglasni svi koji su nazočili današnjem sastanku u Slavonskom Brodu.