GOSPODARSKI KRIMINAL

Odgođeno suđenje Žužulima u slučaju tvornice Sloboda

07.02.2011 u 12:42

Bionic
Reading

Početak suđenja u slučaju višemilijunskih malverzacija na štetu samoborske tvornice čarapa Sloboda danas je na velikogoričkom Županijskom sudu odgođeno zbog nedolaska okrivljenih, bivšeg direktora tvrtke Borisa Žužula i suvlasnice Tatjane Žužul, brata i supruge bivšeg hrvatskog veleposlanika i ministra vanjskih poslova Miomira Žužula

Boris Žužul nije došao na suđenje jer se prema navodima  branitelja Ante Madunića nalazi na liječenju u bolnici, a Tatjana Žužul, koja boravi u SAD-u, bila je upoznata s tom činjenicom pa nije došla znajući da će ročište biti odgođeno.

Sutkinja Jadranka Kos zakazala je iduću raspravu za 28. ožujka, a sudskim putem će zatražiti podatak o tome nalazi li se Boris Žužul u bolnici i koje je očekivano razdoblje njegovog bolničkog liječenja. Nakon toga sud će odlučiti, kazala je sutkinja, o načinu na koji osigurati nazočnost na suđenju prvookrivljenog Žužula.

Uz Borisa i Tatjanu Žužul, za malverzacije teške oko 11 milijuna kuna, kojima je tvrtka Sloboda dovedena u stečaj, okrivljeni su Ivica Papeš, Javorka Babić i Dario Papeš.

Istraga protiv tih petero okrivljenih pokrenuta je još u veljači 2008. pred zagrebačkim Županijskim sudom, nakon čega je Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici u prosincu te godine podiglo optužnicu protiv njih.

No uvjeti za početak suđenja okrivljenima, koje se tereti za zlouporabu položaja i ovlasti te zlouporabe u gospodarskom poslovanju, stekli su se tek nakon što su odbijeni svi njihovi prigovori na optužnicu.

Borisa Žužula i financijsku direktoricu Slobode Javroku Babić optužnica tereti da su u ime te tvrtke otpisali pozajmice prema Tatjani Žužul i Ivici Papešu u iznosu većem od 2,7 milijuna kuna.

Nepripadajuću dobit u iznosu od 2,2 milijuna kuna navodno su ostvarili i neplaćanjem poreza na dobit jer su u poreznoj prijavi zaračunali neostvarene usluge Idisa, tvrtke u vlasništvu Slobode.

Petero okrivljenih tereti se i za nezakonit transfer novca između te dvije tvrtke, čime je Sloboda oštećena za 6,2 milijuna kuna.

Malverzacije koje su Slobodu 2000. dovele do još jednog stečaja počinjene su od 1995. do 1998.

Sloboda je, naime, u stečaju bila i 1991, no nakon nekog vremena proizvodnja je pokrenuta s manjim brojem radnika. Tvrtku su tada preuzeli Papeš i Tatjana Žužul, a za direktora je postavljen Boris Žužul.