SPORNA VODNA NAKNADA

Calzedonija se premijerki žalila nelogična davanja

05.02.2011 u 18:25

Bionic
Reading

Vodna naknada za distributivno-logističke kapacitete, koji je pet puta veća od iste za proizvodne pogone, jedna je od nelogičnosti o kojoj su u čakovečkoj Tubli razgovarali ministri Vlade RH i premijerka Jadranka Kosor s predstavnicima talijanske Calzedonije u čijem sastavu posluje spomenuta tvrtka

Calzedonia planira gradnju distributivno-logističkog centra vrijednog oko 30 milijuna eura koji će biti središnje mjesto za distribuciju njezine robe u svijet, prije svega muških i ženskih čarapa te kupaćih kostima.

'Plan je trenutno u fazi valorizacije, odnosno ocjenjivanja mogućnosti ulaganja. Razmatramo gradnju u više zemljama EU u okruženju, no s obzirom da se od 70 do 80 posto robe marke Calzedonia proizvodi u našim trima hrvatskim tvornicama u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji, logično bi bilo da se i ovdje napravi distributivno-logistički centar.

Tim više što je Hrvatska na pragu ulaska u EU, što je veliki olakšavajući faktor za realizaciju takvog projekta, rekao je Dubravko Hoić, član uprave talijanske Calzedonije, koja je dosada u Hrvatsku uložila oko 700 milijuna kuna.

Susret s premijerkom Kosor, kao i ministrima Đurom Popijačem i Domagojem Miloševićem, predstavnici Calzedonije iskoristili su kako bi se upoznali s izmjenama zakona za poticanje ulaganja, kao i zakona o poljoprivrednom zemljištu te još nekih propisa, koje se pripremaju.

'To nam je važno da bismo te novine mogli pravovremeno uključiti u studiju isplativosti. Naime, kroz najviše mjesec dana dovršit ćemo valoriziranje, pa ne bi bilo dobro da se nakon toga dogode promjene koje bi mogle značiti puno u vrednovanju lokacije logističkog centra, pojasnio je Hoić, upozoravajući da neka davanja, poput vodne naknade, bitno poskupljuju izgradnju takve logističkih objekata koji su za Calzedoniju samo logičan nastavak proizvodnje.

Za realizaciju projekta, koji će zaposliti 150 ljudi, bit će važna i podrška logističkih poduzeća velikih svjetskih tvrtki, poput DHL-a i TNT-a, budući da Calzedonija posluje po principu dostave svakog komada robe iz logističkog centra u bilo koju svoju prodavaonicu diljem svijeta unutar 24 sata.

'Premijerka i njezini suradnici izrazili su veliko razumijevanje za stvari na koje smo ukazali, tako da ćemo se idući tjedan sastati s ministrima', rekao je Hoić u vezi realizacije projekta o kojem se razgovaralo i prilikom nedavne posjete predsjednik Ive Josipovića Čakovcu.