PROSVJED

Krzno je moda iz kamenog doba!

05.02.2011 u 16:03

Bionic
Reading

Aktivisti udruge "Prijatelji životinja" danas su u Zagrebu prosvjedovali protiv nošenja životinjskoga krzna, te poručili kako je 'krzno moda kamenog doba!' i zatražili 'Hrvatsku bez krzna' - bez prodaje i nošenja krzna

Glasna prosvjedna povorka s transparentima krenula je s Trga kralja Tomislava i kretala se ulicama središta grada do Trga bana Josipa Jelačića gdje je održan performans u kojem su aktivisti obučeni u krznene bunde i lisice glumili ljude kamenoga doba ističući nazadnost nošenja krzna u 21. stoljeću. Aktivisti su uzvikivali parole "Krzno boli", "Krzno nije moda", "Krzno smrdi", "Krzno je sramota", a prosvjedna povorka zaustavljala se ispred krznarija.

Predsjednik udruge 'Prijatelji životinja' Luka Oman izjavio je kako godišnje više od 75 milijuna činčila, lisica, dabrova, pasa, mačaka, kuna, zečeva, vjeverica i drugih životinja bude mučeno i ubijeno zbog lažnog glamura.

'Smatramo da je to velika sramota, obijest koja treba u potpunosti biti zabranjena i osuđena. Svatko tko nosi krzno trebao bi krzno odbaciti, a svatko tko prodaje krzno trebao bi ga prestati prodavati', rekao je.

'Ubijanje životinja zbog odijevanja i luksuza nema opravdanja', poručio je dodajući kako danas zahvaljujući razvijenoj tehnologiji imamo kvalitetno umjetno krzno te brojne prirodne i umjetne tople etički i ekološki prihvatljivije materijale.

"Civiliziranim ljudima neshvatljivo je da industrija krzna zbog svoje krvave zarade na najokrutniji način uništava brojne životinjske živote jedino i samo zato što su te životinje rođene u tijelu s krznom. Vrijeme je da potpuno prestane etički i ekološki neprihvatljivo odijevanje u tuđu kožu i krzno", smatraju u udruzi 'Prijatelji životinja'.

Oman je istaknuo kako je u Hrvatskoj od 2007. na snazi zabrana uzgoja životinja za krzno s prijelaznim razdobljem od deset godina koju je podržao većinski dio javnosti.

Prosvjedu su se pridružiti aktivisti iz susjednih zemalja, te poznate javne osobe - Luka Nižetić, Lea Dekleva i Fani Stipković.