'ŠKORPION' U FRANCUSKOJ

Hrvatska će tražiti izručenje Momića

05.02.2011 u 13:23

Bionic
Reading

Hrvatska će od Francuske tražiti izručenje bivšeg pripadnika srpske paravojne postrojbe 'Škorpioni' Milorada Momića (47), uhićenog početkom tjedna na jugoistoku Francuske, gdje se godinama skrivao pod lažnim identitetom

'Hrvatska će zatražiti njegovo izručenje i za to se već prikuplja potrebna dokumentacija", potvrdila je glasnogovornica Ministarstva pravosuđa Vesna Dovranić. Dodala je da ministarstvo čeka obavijest francuskih vlasti kako bi Hrvatska službeno podnijela zahtjev za izručenjem Momića.

Za njim je, naime, zbog ratnog zločina na području istočne Slavonije raspisana tjeralica, potvrdili su na vukovarskom Županijskom sudu.

Momić je uhićen u ponedjeljak pokraj Grenoblea na temelju europskog uhidbenog naloga izdanog u Srbiji, gdje ga se tereti za zločin protiv čovječnosti, odnosno da je kao pripadnik zloglasnih 'Škorpiona' sudjelovao u likvidaciji oko 8000 Bošnjaka u Srebrenici 1995., najstrašnijem pokolju u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

Nalazi se u ekstradicijskom pritvoru koji po međunarodnim konvencijama može trajati 40 dana, a u tom razdoblju države koje traže bjegunca moraju zatražiti njegovo izručenje.

No, Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) jučer je upozorio kako je od kolega iz Francuske obaviješten da bi Momić mogao biti pušten na slobodu već za šest dana.

Ako Hrvatska ne zatraži njegovo izručenje ili ga ne odobri zemljama u regiji (Srbija i BiH), na čijem su području 'Škorpioni' također zločinački djelovali, Momića će francuske vlasti osloboditi za šest dana, kažu u HHO-u.

Momić je uhićen dok je išao na posao. Radio je u građevinskoj tvrtki, a u Francuskoj se skrivao pod imenom Guy Monier, s lažnim ispravama.

'Škorpioni' su bili u nadležnosti srbijanskog ministarstva unutarnjih poslova, sudjelovali su u sukobima u Hrvatskoj (1991.-1995.) i u Bosni (1992.-1995.), a zatim su bili na Kosovu tijekom rata 1998.-1999.

Četiri pripadnika te postrojbe osuđena su u travnju 2007. na sudu u Srbiji na zatvorske kazne do 20 godina.