SRETNICI S JACK POTOM

U deset godina 195 tajnih milijunaša

25.02.2009 u 15:07

Bionic
Reading

Od 1998. godine do danas Hrvatska lutrija je isplatila dvije milijarde i 709 milijuna kuna dobitaka te je 195 hrvatskih građana pretvorila u milijunaše

Neki od njih su dobili nekoliko milijuna kuna, dok je bilo i sretnika s više od deset milijuna kuna. Hrvatska lutrija je prosječno godišnje isplaćivala oko 250 milijuna kuna dobitaka.

Međutim, nijedan od njih nije htio dobrovoljno u javnosti obznaniti svoj identitet, što je sasvim razumljivo. Mario Tolić iz Biograda nedavno je osvojio oko devet milijuna kuna. Za dobitak je saznao ispijajući kavu u kafiću, te je počeo vikati i skakati od sreće. No to je 'otkriće' skupo platio jer je cijela Hrvatska znala koliko ima na računu, a on i njegova obitelj čak su dobili i policijsku zaštitu.

'Kod većine dobitnika prisutan je strah da bi obznanjivanjem dobitka sebi priuštili niz problema, od mogućih zahtjeva za posudbom pa čak do iznude. Ako i imaju namjeru reći najužoj obitelji i sumještanima, odgađaju to jer zaziru od medijskog eksponiranja. Čak i kad smo imali dobitnika iz vaših, novinarskih krugova, dakle osobu naviklu na medije, nismo ga mogli nagovoriti na javni istup', rekla je za Slobodnu Dalmaciju Nora Cecić iz Hrvatske lutrije, navodeći da je njihova praksa da poštuju volju dobitnika. No, tako nije i u svijetu.

Naime, u sjevernoameričkim i dijelu zapadnoeuropskih lutrija, u pravilima je jasno naznačeno da je objava imena dobitnika obvezna, a sve kako bi se javnost uvjerila da je novac zaista otišao u ruke igrača. U Hrvatskoj lutriji bili bi presretni da je tako i kod nas, jer bolje reklame od novopečenih milijunaša ozarenih lica ne bi mogli ni poželjeti.