VUKOVARSKI IZBORI

Posljednji dan kampanje, u nedjelju izvanredni izbori

04.02.2011 u 18:32

Bionic
Reading

Ni dvije godine od posljednjih lokalnih izbora, Vukovarci će u nedjelju ponovno na biračka mjesta gdje će, na prijevremenim izborima, ponovno birati članove Gradskog vijeća

Hrvatska Vlada je još početkom prosinca raspustila vukovarsko Gradsko vijeće, za svoju povjerenicu odredila Ivanu Azenić Dubravčić te odredila 6. veljače kao datum izvanrednih izbora. Iako službeno nije naveden razlog, sa sigurnošću se može tvrditi kako je razlog neimenovanje devetog vijećnika iz redova srpske nacionalne manjine, odnosno nekonstituiranje Vijeća do kraja. Sukladno Statutu Grada Vukovara srpska manjina u tom gradu, pozivajući se na zakonsko pravo o proporcionalnoj zastupljenosti manjinskih predstavnika u tijelima lokalne i područne samouprave, imala je pravo na devet vijećnika. Kako je na izborima prije godinu i pol dana izabrano osam vijećnika Srba, nužno je bilo imenovati još jednoga, oko čega su se sporili SDP i SDSS, pa je sve riješila Vlada – raspuštanjem Vijeća i raspisivanjem novih izbora.

Neke stranke vrlo brzo su počele kampanju, a političke snage koje imaju podosta 'utakmica u nogama' kao da kampanju nikad nisu ni prestajale. Uobičajeni kolorit svake predizborne kampanje ni ovoga puta nije izostao. Medijske konferencije, velike riječi, ulagivanja biračima, prozivke konkurenata, početak infrastrukturnih radova (u pol zime!?), plakati, druženja s građanima čak i po kućama, silna obećanja bili su nešto posve normalno posljednjih dana. Nekima se doista mora odati priznanje zbog originalnosti ideja, no Vukovarci se s pravom pitaju – može li im se i vjerovati?

Stoga će mnogim žiteljima Vukovara s pravom glasa bar malo predizborne šutnje dobro doći, jer će se pred njima u nedjelju naći čak 16 kandidacijskih lista – stranačkih, koalicijskih i nezavisnih. Skoro su sve liste, pa čak i one desno orijentirane, među svoje kandidate stavile i članove srpske nacionalnosti nadajući se tako dobivanju kojeg mandata više kroz popunjavanje tzv. manjinske kvote. Na prošlim je izborima SDP na taj način dobio tri vijećnička mandata više. Sad se tome nadaju i drugi, vjerujući kako će uspjeti 'preoteti' srpske birače SDSS-u koji je do posljednjih lokalnih izbora svaki put 'uzimao cijeli kolač' te su svi vijećnici Srbi bili iz njihovih redova.

Kad su prognoze u pitanju, najveće se šanse daju onima koji su i u prošlom sazivu imali svoje predstavnike u Vijeću – SDP-u čiju listu predvodi gradonačelnik Željko Sabo, HDZ-u kojemu je lider gradonačelnikov 'ljuti protivnik' Damir Barna te Stanimirovićevom SDSS-u. Prelazak izbornog praga, a tu je najozbiljniji kandidat Starčevićev HSP i poneko moguće izborno iznenađenje, za ostale će biti nemoguća misija.