MILICIONAR TZV. SAO KRAJINE

Munjesu za ratni zločin devet godina zatvora

04.02.2011 u 15:04

Bionic
Reading

Nikola Munjes iz Korlata u benkovačkome zaleđu, bivši pripadnik tzv. 'milicije SAO krajine', danas je na Županijskom sudu u Zadru proglašen krivim za ratni zločin i osuđen na devet godina zatvora.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Borisa Radmana time je u potpunosti potvrdilo presudu koja je 43-godišnjem Munjesu na zadarskom županijskom sudu u odsutnosti izrečena 1995.

Državno odvjetništvo Munjesa je teretilo da je kao pripadnik 'krajinske milicije' 22. rujna 1991. zlostavljao i mučio Duju Pešuta, Hrvata iz Perušića. Kako stoji u optužnici, dok su oštećenog Pešuta 'krajinski milicajci' vozili kamionom u benkovačku policiju, Munjes ga je najprije udario kundakom u glavu i razbio mu nos. Nakon toga čizmom mu je razbio arkadu lijevog oka, a onda mu je porezao vrat bajunetom i s njezine oštrice polizao krv.

U strahu od ponovna zlostavljanja Duje Pešut nakon toga se čak 42 dana skrivao u grobnici, sve dok nije pobjegao na slobodna područja pod nadzorom Hrvatske vojske.

Tijekom postupka Pešut u sudnici nije prepoznao Munjesa, ali prepoznao ga je njegov brat Ante koji je, iako nije nazočio zlostavljanju i mučenju svoga brata, u razgovoru s nekolicinom osoba zaključio da je riječ o Nikoli Munjesu.

Bivši pripadnik srpskih paravojnih postrojba Nikola Munjes tijekom postupka tvrdio je da nije kriv, da je zapravo bio prisiljavan da pristupi tzv. 'krajinskoj miliciji' te da je zločin zapravo počinio njegov kolega Zoran Ležaja.

Predsjednik sudskog vijeća Boris Radman rekao je kako je u postupku dokazano zvjerstvo te da su potvrđeni iskazi svjedoka.

Munjesov branitelj zadarski odvjetnik Slaven Dmitrović najavio je žalbu na presudu, a njegovu branjeniku produljen je pritvor u kojemu se nalazi od ožujka prošle godine kad je uhićen u Baru u Crnoj Gori te izručen Hrvatskoj.