HDZ-ov SUKOB S BRANITELJIMA

Borković: Kosor mi prijeti preko Ivića

04.02.2011 u 13:53

Bionic
Reading

Nedavni prosvjed branitelja u Vukovaru neki su nazvali čak i desničarskim dernekom, a na sastanku delegacije koju je vodio zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković - Mladi Jastreb s premijerkom Jadrankom Kosor obostrano su pale teške riječi. No, tu nije bio kraj jer je, kako je Jutarnjem rekao Borković, jučer dobio telefonski poziv od ministra branitelja Tomislava Ivića, koji je bio pun prijetnji

'Kada sam vidio poziv od ministra Ivića, mislio sam da se radi o pozivu na sastanak, ali uslijedio je šok. Ministar mi je osornim tonom prenio poruku premijerke Kosor da, kako je rekao, 'prestanem i zaustavim se' ili će uslijediti njihova reakcija. Odnosno, 'nešto će se dogoditi'. Ne bih sada o detaljima, ali taj poziv nisam mogao shvatiti drukčije nego kao prijetnju i obračun sa mnom i braniteljima Vukovara koji su bilo po logorima i sada, nakon tolike muke, proživljavaju novu torturu', kazao je za Jutarnji list Branko Borković. Prozvani ministar branitelja Tomislav Ivić tvrdi da Borković laže o prijetnjama.

Kaže da shvaća nervozu u Vladi zbog problema sa zatvaranjem vrlo važnog poglavlja o pravosuđu s EU-om, ali ne može jedan vukovarski branitelj, poput Purde, koji je prošao zlostavljanje u srbijanskim logorima, biti cijena toga.

'Neučinkovitost, nerješavanje problema, nepoštovanje pravne države, to je ono što nas tišti. Najgore od svega je da mi ne znamo što to Hrvatska i Srbija u vezi s ratom u Vukovaru razmjenjuju. Kakvi su to popisi? Koji dokumenti? Tko je na tim popisima? Po kojim je to pravnim i međunarodnim normama? Osim toga, znamo pod kakvim su uvjetima iznuđena ta priznanja', istaknuo je Borković.

Budući da je Borković član HSS-a, koji je dio vladajuće nomenklature – o njegovoj kampanji protiv premijerkine, odnosno Vladine politike prema braniteljima oglasio se i prvi 'seljak' u zemlji Josip Friščić te osudio ponašanje mladog Jastreba.

'Svatko od nas u HSS-u ima pravo na svoje mišljenje i ono što on govori i način na koji se ponaša, niti je to stav stranke niti su o tome odlučivala tijela. Ja mislim da dio tog ponašanja nije korektan. Svatko mora odgovarati za svoje stavove i mišljenja. S puno toga što je on rekao, pogotovo kako je rekao, ja se ne slažem, ali nisam taj koji misli da zbog toga stranka mora poduzimati neke mjere', rekao je Friščić.