IZ LADONJE UPOZORAVAJU

Liste čekanja u pulskoj Općoj bolnici preduge i nedostupne

03.02.2011 u 18:36

Bionic
Reading

Duge liste čekanja u pulskoj Općoj bolnici, pri čemu se na pojedine specijalističke preglede čeka i po pola godine, moguće je smanjiti, smatraju u Ladonji

Dr. med. Dunja Račić veli da je riječ o problemu koji je prisutan već duže vrijeme, a muči jednako pacijente i osoblje. Također, upozorava da su internetske stranice pulske Opće bolnice s listom čekanja nedostupne, dok su web stranice drugih bolnica s listama čekanja ažurne.

'Liste su dosta duge, što kod pacijenata uzrokuje nervozu, a kako se za pojedine specijalističke preglede pacijent naručuje tek za šest mjeseci, ljudi se dodatno materijalno opterećuju jer te preglede idu raditi privatno', kaže dr. Račić.

Dr. Irenko Srdoč i dr. Dunja Račić na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u sjedištu Ladonje u Puli istaknuli su i da smatraju da bi se neželjeni problem dugog čekanja na specijalistički pregled mogao riješiti drukčijim organizacijskim pristupom, odnosno smatraju da bi Županija trebala osigurati dodatna sredstva za timove liječnika koji bi radili dodatno i izvan radnog vremena. Kako vele, danas ima sve više raznovrsnih natječaja za projekte koji pokrivaju zdravstvo i socijalu, a za koje bi pulska Opća bolnica mogla konkurirati.

'Zalažemo se da se nađe organizacijska formula i iznađu sredstva, što bi rezultiralo kraćim listama čekanja. U bliskoj prošlosti za Papa test u pulskoj Općoj bolnici se čekalo šest mjeseci, a sada žene taj pregled obave u tjedan dana', veli dr. Račić dodajući da nema smisla tražiti je li uzrok dugim listama čekanja nedostatak osoblja, novca ili neadekvatna organizacija, nego je potrebno hitno iznaći rješenja.