VELIKA GORICA

SDP i DC žale što u koaliciji nema HNS-a

25.02.2009 u 13:33

Bionic
Reading

Čelnici velikogoričkih organizacija SDP-a HSLS-a i DC-a danas su potpisali koalicijski sporazum za predstojeće lokalne i izbore za mjesnu samoupravu te izrazili žaljenje što među njima nije i gradski HNS, inače član aktualne vladajuće koalicije u Velikoj Gorici

Sporazumom je utvrđen okvirni program suradnje te odnosi i temeljni ciljevi za predstojeće izbore, a njegovi su potpisnici - Vesna Fabijanić-Križanić (SDP), Mario Šipušić (HSLS) i Zvonko Kunić (DC) - istaknuli kako je sporazum jamstvo da će i buduća gradska vlast biti politički odgovorna i stabilna.

Predsjednici SDP-a i DC-a Zoran Milanović i Vesna Škare Ožbolt te velikogorički gradonačelnik Tonino Picula (SDP), koji su nazočili potpisivanju sporazuma, izrazili su žaljenje što u koaliciju ne želi ući i gradski HNS.

'Žao mi je što ovdje nema HNS-a s kojim uspješno koaliramo u brojnim drugim sredinama' kazao je Milanović, koji ne zna razlog zašto HNS ne želi potpisati koalicijski sporazum.

'SDP je sa svoje strane učinio sve da HNS tu bude', rekao je. Milanović je naglasio kako Velika Gorica njeguje SDP-ove standarde - poštenje, transparentnost, otvorenost te odgovornost prema građanima i njihovu novcu - istaknuvši kako će na tim standardima inzistirati i u drugim lokalnim sredinama. 'To je SDP i po tome se razlikujemo od one druge stranke' kazao je.

Na novinarski upit zašto HNS-ovci ne žele potpisati sporazum Picula je odgovorio kako to njih treba pitati, a upitan kako komentira izjavu velikogoričkog HNS-ovca Gorana Beusa Richembergha da je on (Picula) loš gradonačelnik, odgovorio je kako Richemberghom dobro surađuju gradske vlasti te vjeruje kako će tako ostati i do izbora.

Vesna Škare Ožbolt, koja je i predsjednica Gradskog vijeća, izrazila je zadovoljstvo potpisanim sporazumom i dosadašnjim radom koalicijske vlasti u gradu, napominjući kako je njezina stranka bila ključni čimbenik političke stabilnosti u Velikoj Gorici, budući da je nakon izvanrednih lokalnih izbora DC prišao aktualnoj vlasti.

'Žao mi što nema HNS-a koji je bio dio ove koalicije, ali njihova je odluka kakva je', poručila je, istaknuvši kako će i nova koalicija jamčiti nastavak političke stabilnosti i sigurnosti za građane 'koji neće morati svaki čas na izbore'.

Čelnici lokalnih stranačkih organizacija koji su potpisali sporazum uvjereni su da će ponovno dobiti povjerenje birača, a da će biti tako kažu, jamče brojni završeni i započeti važni gradski projekti, posebno oni vezani uz javni prijevoz, prostorne planove i proračun.

Picula je za gradski proračun kazao kako je, za razliku od prijašnje HDZ-ove gradske vlasti koja je ostavila dug od 14 milijuna kuna, stabilan i pun, da je prošlu godinu završio sa 5,5 milijuna kuna dobiti, i to ne na uštrb niti jednog projekta.

'Trudit ćemo se da proračun i ostane takav bez obzira na krizu 'poručio je Picula koji je zajednički kandidat koalicije za novi gradonačelnički mandat.

Kao glavnu prepreku snažnom razvoju grada označio Picula je otpor državne vlasti, odnosno njegova prethodnika na gradonačelničkom mjestu i aktualnog ministra financija Ivana Šukera, za kojega je rekao da koči i 'podozrivo' gleda na gradske projekte.