Hrvatska POČETAK KRAJA

85 radnika Brodosplita na čekanju, uskoro još 500?

Zbog zabrane ugovaranja gradnje novih brodova, nestalo je posla, a ne promijeni li se situacija, kućama vrlo brzo odlazi pet stotina zaposlenih

Počela je drama u splitskom škveru: nakon što je velik broj radnika cijeli siječanj proveo na prisilnom godišnjem odmoru, od 15. veljače njih najmanje 85 odlazi na čekanje.

Razlog je poznat: Brodosplitu je do konačnog prihvaćanja plana restrukturiranja zabranjeno ugovaranje gradnje novih brodova, posljednja tri već ugovorena broda u završnoj su fazi, pa jednostavno nema dovoljno posla za svih 3.569 radnika.

Ukoliko se situacija hitno ne promijeni, očekuje se da bi vrlo brzo broj zaposlenih na čekanju mogao doseći brojku od pet stotina.

U upravi tvrtke priznaju da drugog izlaza nisu imali, a za ovaj korak dobili su suglasnost Radničkog vijeća. Tvrdi se da ovo nije početak otpuštanja, već samo privremena mjera do osiguranja novih poslova.

'Ovom odlukom ni na koji način nisu ugrožena prava radnika. Po pitanju naknade plaće za vrijeme prekida rada, primijenilo se za radnike najpovoljnije pravo na način da će im biti isplaćena mjesečna naknada u iznosu njihove prosječne plaće isplaćene tijekom protekla tri mjeseca', stoji u reakciji koju smo dobili iz Brodosplita.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još