ZARAZA SE ŠIRI

Svinjska gripa odnijela tri života u Rijeci

01.02.2011 u 17:35

Bionic
Reading

Svinjska gripa, odnosno virus A H1N1, odnijela je protekloga vikenda u Rijeci tri života, najnoviji je to podatak koji doznajemo od voditeljice Epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije dr. Đane Pahor

Prvi pacijent, 69-godišnjak, umro je u subotu 29. siječnja, a virus je zatim usmrtio još dvije žene u dobi od 60 i 76 godina. Svo troje bilo je hospitalizirano, bolovali su od kroničnih bolesti srca, pluća i dijabetesa, uzet im je bris te je potvrđena prisutnost virusa A H1N1. Spadali su, dakle, u rizičnu skupinu bolesnika, dvoje nije bilo ranije cijepljeno, dok je 76-godišnjakinja preminula unatoč cijepljenju.

Dr. Pahor naglašava da se svojim doktorima proteklog tjedna zbog sumnje na gripu javilo 782 osoba, što je 150 više nego nego tjedan prije, a kako će biti tijekom ovoga tjedna, ne može pretpostaviti. Uglavnom, prema dosadašnjim podacima, trend je uzlazan.

Dosad je, dodaje, zbog gripe u Rijeci hospitalizirano 69 osoba, uzorci su uzeti kod 61 pacijenta, a kod 34 potvrđen je virus A H1N1.

Ovo su, inače, prva tri smrtna slučaja u Rijeci nakon što je 2005. godine od gripe preminuo jedan muškarac.